Faktograf.hr

Samo činjenice

Ispravne mikrovalne pećnice nisu opasne za zdravlje i ne uništavaju vitamine u hrani

Pixabay

„Još uvijek imate mikrovalnu pečnicu u svome domu? Bacite je i nećete požaliti. Zašto? Zato što je mikrovalna pećnica prljavština koja ubija ljude širom svijeta. U Rusiji, primjerice mikrovalne pećnice zabranjene su još od 1976. godine jer oni eto nisu željeli samo tako “ubijati” svoj narod kao ostatak zapadnog svijeta“, navodi se u tekstu „GOTOVO SVAKA KUĆA IMA OVO: U KUHINJI DRŽITE MAŠINU ZA SMRT KOJU ODMAH TREBATE BACITI!“  koji se širi društvenim mrežama, a objavljen je na portalu Recepti i Zdravlje. Tekst je arhiviran ovdje.

U Rusiji, za početak, mikrovalne pećnice nisu (ni bile) zabranjene. Štoviše, proizvodnja ruskih mikrovalnih pećnica započela je 1970-ih. Riječ je o mitu koji se, kako je to istaknuo i raskrinkao portal Snopes, često ponavlja, a potječe iz SAD-a.

Također, u spornom tekstu potpuno netočno navodi se da hrana kuhana u mikrovalnoj pećnici nije zdrava, već da je radioaktivna i uzrokuje rak.

„Hrana kuhana u mikrovalnoj pećnici je sigurna, ima jednaku nutritivnu vrijednost kao i hrana kuhana u konvencionalnim pećnicama“, navodi se na stranicama Svjetske zdravstvene ogranizacije.

Također, kako je jasno istaknuto na stranicima Svjetske zdravstvene organizacije, „suprotno zabludama, hrana kuhana u mikrovalnoj pećnici nije radioaktivna“.

Američko udruženje protiv raka na svojim stranicama, također, ističe da mirkovalne pećice „ne čine hranu radioaktivnom, već ju kuhaju i ne mijenjaju kemijsku ili molekularnu strukturu hrane“.

Ipak, napominju, važno je koristiti mikrovalne pećnice sukladno uputama proizvođača.

„Kada se mikrovalne pećnice koriste u skladu s uputama, ne postoje dokazi da predstavljaju zdravstvenu ugrozu za ljude“, navode.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.