Ispravne mikrovalne pećnice nisu opasne za zdravlje i ne uništavaju vitamine u hrani

A. Br.

„Još uvijek imate mikrovalnu pečnicu u svome domu? Bacite je i nećete požaliti. Zašto? Zato što je mikrovalna pećnica prljavština koja ubija ljude širom svijeta. U Rusiji, primjerice mikrovalne pećnice zabranjene su još od 1976. godine jer oni eto nisu željeli samo tako “ubijati” svoj narod kao ostatak zapadnog svijeta“, navodi se u tekstu „GOTOVO SVAKA KUĆA IMA OVO: U KUHINJI DRŽITE MAŠINU ZA SMRT KOJU ODMAH TREBATE BACITI!“  koji se širi društvenim mrežama, a objavljen je na portalu Recepti i Zdravlje. Tekst je arhiviran ovdje.

U Rusiji, za početak, mikrovalne pećnice nisu (ni bile) zabranjene. Štoviše, proizvodnja ruskih mikrovalnih pećnica započela je 1970-ih. Riječ je o mitu koji se, kako je to istaknuo i raskrinkao portal Snopes, često ponavlja, a potječe iz SAD-a.

Također, u spornom tekstu potpuno netočno navodi se da hrana kuhana u mikrovalnoj pećnici nije zdrava, već da je radioaktivna i uzrokuje rak.

„Hrana kuhana u mikrovalnoj pećnici je sigurna, ima jednaku nutritivnu vrijednost kao i hrana kuhana u konvencionalnim pećnicama“, navodi se na stranicama Svjetske zdravstvene ogranizacije.

Također, kako je jasno istaknuto na stranicima Svjetske zdravstvene organizacije, „suprotno zabludama, hrana kuhana u mikrovalnoj pećnici nije radioaktivna“.

Američko udruženje protiv raka na svojim stranicama, također, ističe da mirkovalne pećice „ne čine hranu radioaktivnom, već ju kuhaju i ne mijenjaju kemijsku ili molekularnu strukturu hrane“.

Ipak, napominju, važno je koristiti mikrovalne pećnice sukladno uputama proizvođača.

„Kada se mikrovalne pećnice koriste u skladu s uputama, ne postoje dokazi da predstavljaju zdravstvenu ugrozu za ljude“, navode.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"