Aktualno

Ministar Pavić hitro pokušava ugasiti vatru s programom “Zaželi”, međutim ni to nije bez zamki za korisnike

foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije (CES OFC) pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) do početka kolovoza treba riješiti sve zaostatke vezane uz projekt „Zaželi“. To je, navode iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, „ključna komponenta akcijskog plana“ kojeg po nalogu ministra Marka Pavića provodi HZZ.

Pitanje je, međutim, hoće li rješavanje zaostataka odnosno obrada podnesenih Zahtjeva za naknadu sredstava (ZNS), stvoriti nove zaostatke, jer se neće u rokovima stići obraditi zahtjevi koji u međuvremenu pristižu.

Da je Pavićeva perjanica zapošljavanja teže zaposlivih skupina žena „Zaželi“ u ozbiljnim problemima te da nevladine udruge, umjesto 45 dana, mjesecima čekaju na obradu ZNS-ova, bilo je jasno još u svibnju. Sudbinu nevladinih udruga koje provode projekte unutar programa „Zaželi“ dijele i jedinice lokalne uprave i samouprave, od kojih neke već više od osam mjeseci čekaju na obradu i isplatu sredstava po prvom ZNS-u, a u međuvremenu su podnijeli i nove. Primjerice, Općina Čeminac, koja je prvi ZNS podnijela još u prosincu prošle godine.Toj bi Općini, koja je zbog nedostatka sredstava najavila i da će otpustiti zaposlene žene, u žurnom postupku trebalo obraditi tri, ako ne i četiri ZNS-a.

Podkapacitiranost ureda

Zahtjev za naknadom sredstava podnosi se svaka tri mjeseca. Prema našim informacijama, razlog za kašnjenje obrade ZNS-ova nalazi se u podkapacitiranosti CES OFC-a. U tom uredu nije došlo do nekog masovnog zapošljavanja, ali je zato Vlada na osobni zahtjev razriješila Marka Severa, pomoćnika ravnatelja HZZ-a zaduženog za EU fondove.

Stoga nije čudno da Ministarstvo rada požar pokušava ugasiti hitnom intervencijom, odnosno osiguranjem 70 milijuna kuna za isplatu plaća ženama koje su angažirane u projektima „Zaželi“. Nije riječ o povećanju ukupne vrijednosti projekta, već je iz postojećih, ranije osiguranih milijardu kuna, 70 milijuna preusmjereno za hitnu intervenciju, odnosno povećanje predujma. Svi nositelji programa „Zaželi“ su nakon potpisivanja ugovora primili predujam od 40 posto vrijednosti projekta. Taj predujam sada je povećan na 60 posto vrijednosti projekta.

Veći predujam, ali prijeti kraće vrijeme za ispravljanje pogrešaka

Aneks o dodjeli dodatnih 20 posto predujma, potvrđeno nam je u MRMS-u, potpisan je sa svim neprofitnim organizacijama s kojima je potpisan ugovor o dodjeli sredstava u programu „Zaželi“, ali i jedinicama lokalne samouprave. Točnije, viši predujam primilo je 106 neprofitnih organizacija i 186 jedinica lokalne samouprave.

Povećanjem predujma za nositelje programa tako je donekle kupljeno vrijeme. Svima onima koji su iscrpili zalihe osigurana su sredstva da prebrode razdoblje dok im ne krene stizati naknada troškova po ZNS-ovima – za koje i dalje nije sigurno da će ubuduće biti obrađivani u roku od 45 dana. Kako je u tijeku gašenje požara, rješavaju se zaostaci, a novi ZNS-ovi vjerojatno čekaju. Samim nositeljima projekata dodatna sredstva su dobrodošla, ali ona mogu biti i zamka jer je pitanje koliko im prikazanih troškova neće biti priznato pa će ih trebati nadoknaditi iz drugih izvora, ako ih imaju. Kada bi se, naime, ZNS-ovi obrađivali u rokovima, ranije bi se pronalazile i eventualne pogreške koje bi se stigle ispraviti, a kako bi utrošena sredstva bila nadoknađena. Kada se skupe tri ili četiri neobrađena ZNS-a, mogućnost za greške je veća, a vremena za popravke nema.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.