Razotkriveno

Ne, Mađarska nije preuzela “nadzor hrvatskog neba”

Foto: MORH

U tekstu netočno naslovljenom „TUŽAN DAN ZA HRVATSKU! Mađarski lovci preuzimaju nadzor hrvatskog neba!?“, a koji je arhiviran ovdje, Maxportal je uz točnu izjavu o potpisivanju Sporazuma između Vlade RH i Vlade Mađarske o suradnji u području vojnog zrakoplovstva i protuzračnih aktivnosti iznio i niz netočnih tvrdnji.

Za početak, unatoč upitniku i uskličniku na kraju rečenice, sam naslov teksta iznosi netočnu informaciju. Naime, mađarski vojni avioni, takozvani lovci, nisu preuzeli „nadzor hrvatskog neba“.

Kao što u samom tekstu Maxportala i piše, hrvatska vlada na sjednici u četvrtak, 11. srpnja, podržala je Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade  Republike Hrvatske i Vlade Mađarske o suradnji u području vojnog zrakoplovstva i protuzračnih aktivnosti .

Sporazumom koji je sada u saborskoj proceduri  ukidaju se zakonske i diplomatske prepreke da Mađarska, u slučaju potrebe, obavlja nadzor zračnog prostora Hrvatske.

Maxportal u svojem tekstu navodi i da je ova vijest „u Hrvatskoj prošla nezapaženo“.  To je točno, vijest o prihvaćanju sporazuma zaista jest prošla prilično nezapaženo.

„Nije ju objavio ni jedan medij. Jutarnji list objavio ju je u prvom pisanom izdanju, a onda je nestala u svim kasnijim izdanjima, a nije se pojavila ni na web izdanju“, napisali su. No, to je netočno. Najprije, ako je vijest objavio Jutarnji list, onda ne može biti točna rečenica da je nije objavio nijedan medij. Nadalje, također je netočno da ta vijest nije objavljena u web izdanju Jutarnjeg lista. Objavljena je i dostupna ovdje. Uz Jutarnji list, vijest je u sklopu izvještaja sa sjednice Vlade istog poslijepodneva objavila i Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA).

Jutarnji list se u tekstu referira i na pitanje „preuzimanja nadzora hrvatskog neba“ .

„S obzirom na tehničko stanje hrvatskih borbenih aviona, potpuno je očekivano donošenje jednog ovakvog sporazuma. Naime, već više od godinu dana u političkim i vojnim krugovima se govori o mogućem scenariju da Hrvatska više neće sama moći nadzirati svoj zračni prostor“, točno navode.

S takvom ocjenom slaže se i Igor Tabak, analitičar portala Obrana i sigurnost.

„Najprije, nedvojbeno je da Sporazum još uvijek nije stupio na snagu. Kada jednom stupi na snagu, uvelike otvara put predaji kontrole nacionalnog zračnog prostora partnerima. Formalno bismo i mi mogli nadzirati mađarsko nebo. To je pravno moguće, ali tehnički upitno”, kaže Tabak Faktografu.

Sporazum s Mađarskom, pretpostavlja Tabak, ne bi bio jedini.

„Navodno će se sličan sporazum sklopiti i s Italijom, a tada se postavlja pitanje zbog čega bi postojala borbena komponenta HRZ-a. Pretpostavljam da to toga neće doći ovim sporazumom, ali sklopi li se ugovor s Italijom, to postaje vrlo realna opcija. Nažalost“ – kaže analitičar portala Obris.

Maxportal iznosi i netočnu informaciju da su  „vijest prenijeli svi mediji u regiji, a poglavito specijalizirani za vojne teme“. Vijest nisu prenijeli „svi mediji u regiji“, čak i ako sintagmu svi mediji shvatimo kao hiperbolu. Vijest su prenijeli tek poneki mediji, a brojni među njima Sporazum su iskoristili za izrugivanje. Tako Informer čitatelje okuplja naslovom “HRVATI, SAD STE PALI NAJNIŽE! Ni nebo više ne možete da čuvate, pa morate da angažujete Mađare! AKO TREBA, TU SU I SRBI, SAMO NAS POZOVITE!”.

Maxportal navodi da među tim regionalnim medijima većina naglašava „nemoć i pad Hrvatske da štiti vlastito nebo”. Međutim, kada se internetskim tražilicama pretražuje pojam označen navodnim znacima u tekstu Maxportala, što obično označava doslovan citat, pronalaze se samo dva rezultata. Jedan od njih je tekst Maxportala, a drugi preneseni tekst Maxportala objavljen na stranici Hrvatska danas.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.