Aktualno

Sindikati od novog ministra rada i mirovinskog sustava – ne očekuju ništa

„Ništa, doslovno, ništa“ i „Ništa, apsolutno ništa“, gotovo su identične rečenice koje su nam izgovorili Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) na upit što očekuju od Josipa Aladrovića, koji je predložen za novog ministra rada i mirovinskog sustava. Imali su ga prilike upoznati jer je vodio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, ali ne vjeruju da će u zadnjoj godini mandata išta poduzimati u resoru rada i mirovinskog sustava.

„Ne bira se ministra po tome što je pristojan, miran“, veli Sever, ističući kako kod nas ministri tek kada stupe na dužnost stječu znanja i kompetencije o resoru u koji su došli.

„To ministarstvo treba voditi osoba koja ima autoritet i snagu i može ‘privesti’ i druge ministre ako to traže poslodavci i sindikati. Nije to uspijevalo Marku Paviću, a neće ni njemu“, veli Sever podsjećajući kako su se na Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV) umjesto ministra pojavljivali njihovi suradnici. Na to Novosel dodaje kako predloženi novi ministar ne poznaje sustav u koji ulazi, sustav u kojem i te kako ima posla. Odabir novog kandidata na resor rada Novosel komentira i riječima: „Nije šija, nego vrat“.

„Da je predsjedniku Vlade bilo u interesu da se socijalni dijalog nastavi, onda bi se posavjetovao sa socijalnim partnerima“, veli Novosel, ocjenjujući da odabir Aladrovića ukazuje da se želi uz što manje štete premostiti vrijeme do kraja mandata.

Povratak u GSV?

Sam Aladrović danas je najavio obnovu socijalnog dijaloga i unutar GSV-a. No, sindikati možda dijalog kroz GSV ne obnove. Barem tako poručuje Novosel koji nam je izrazio bojazan da sindikalnog povratka u GSV neće biti.

S druge strane, Sever podsjeća da su sindikati govorili da neće sudjelovati u radu GSV-a dok je Marko Pavić ministar. Kako on više nije ministar, uvjet za povratak u GSV je ostvaren, ali o tome sindikalna strana treba još razgovarati.

Što će sindikati raditi ovisit će o sudbini preko 740 tisuća potpisa prikupljenih protiv mirovinske reforme. Očekuju da će referendum biti raspisan i prije predsjedničkih izbora, a bude li ih vlast „zavlačila“ pripremaju prosvjedne aktivnosti.

„Morat ćemo puno raditi na jesen, bude li opstrukcija naše referendumske inicijative“, poručuje Novosel. I on i Sever ponavljaju kako narod očekuje referendum, a ako referendumsko pitanje dođe do Ustavnog suda i „padne“, bit će jasno da je to „politička odluka“.

Pregovarati se trebalo prije skupljanja potpisa

„Kao što smo birali vrijeme za prikupljanje potpisa, tako ćemo birati vrijeme i za buduće akcije. Nemamo što pregovarati, ispali bismo prevaranti da to sada idemo raditi. O našim zahtjevima moglo se pregovarati prije prikupljanja potpisa“, navodi Sever, nadajući se da taština neće nadići političku mudrost i da će do referenduma doći.

„EU izbori su pokazali da nemaju podršku svih vojnika partije i iz toga bi trebalo nešto naučiti“, veli Sever, podsjećajući da su pred nama i predsjednički i parlamentarni izbori, ali i navodeći da će sindikati znati podgrijati nezadovoljstvo građana.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.