Razotkriveno

Vladimir Putin nije održao ovaj anti-manjinski govor

EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Društvenim mrežama ponovno se počeo širiti lažan govor Vladimira Putina,predsjednika Ruske Federacije. Objavljen na nekoliko portala prije nekoliko godina, a vjerojatno aktualiziran zbog  nezadovoljstva desnice nedavnom odlukom Ustavnog suda o pravima pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru, ovaj lažan govor ponovno se počeo rapidno širiti društvenim mrežama.

“U Rusiji žive Rusi.  Bilo koje manjine, u bilo kojem mjestu, ako žele živjeti u Rusiji, raditi i jesti u Rusiji, trebaju govoriti ruski, i trebaju poštivati ruske zakone. Ako oni vole šerijatsko pravo, onda ćemo ih savjetovati da idu na ona mjesta gdje je to državni zakon. Rusija ne treba manjine. Manjine trebaju Rusiju, a mi im nećemo dati posebne povlastice, ili pokušati promijeniti naše zakone kako bi odgovarale njihovim željama, bez obzira kako glasno viču “diskriminacija”, navodi se u tekstu u kojemu se naglašava da je Putin nakon govora u ruskoj Dumi dobio petominutni aplauz.

No, kako su ranije pisali drugi mediji, uključujući i američki fact-chekerski portal Snopes riječ je o potpuno izmišljenom govoru. I, dok se predsjednik Rusije ne može pohvaliti sa zavidnom razinom poštovanja manjinskih i općenito ljudskih prava, ove riječi naprosto nikada nije izgovorio.  Kako navodi Snopes, nikakvi dokazi ne postoje da je Putin održao ovaj govor. Takav govor nije objavljen ni na jednoj službenoj stranici, uključujući i  službene stranice predsjednika gdje se njegovi govori objavljuju.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.