Zakon o radu – test za novog ministra rada Josipa Aladrovića

G. G.

Zakon o radu (ZOR), čini se, bit će prvi test za Josipa Aladrovića, novog ministra rada i mirovinskog sustava. Još dok je u petak u Saboru na odborima trajala rasprava o novim članovima Vlade, u proceduru javnog savjetovanja upućen je Obrazac prethodne procjene za Nacrt prijedloga zakona o izmjenama ZOR-a. Javna rasprava otvorena je idućih 11 dana.

Prema obrazloženjima iz obrasca prethodne procjene, Vlada nema namjeru dublje ulaziti u odredbe radnog zakonodavstva. Izmjene tog zakona, kao i niza drugih koji su se zadnjih dana našli na javnom savjetovanju potrebne su zbog usklađivanja sa Zakonom o sustavu državne uprave koji je u primjeni od 18. srpnja. Aktualni ZOR propisuje da uredi državne uprave u županijama, odnosno Gradu Zagrebu obavljaju poslove vezane za postupak registracije ugovora o radu pomoraca i radnika na pomorskim ribarskim plovilima, kao i upis udruga i udruga više razine poslodavaca i radnika koje djeluju samo u jednoj županiji. Osim toga, vode evidenciju kolektivnih ugovora koji se primjenjuju na razini jedne županije te provode stručne poslove u postupku mirenja u kolektivnim radnim sporovima.

Prema novom Zakonu o državnoj upravi županijama su povjereni poslovi neposredne provedbe zakona u prvom stupnju te upravni i stručni poslovi na području rada i stoga je potrebno izmijeniti pojedine odredbe ZOR-a. Te izmjene bi, kako se navodi u Obrascu prethodne procjene, na snagu stupile s prvim danom iduće godine.

Osim ZOR-a, prema podacima iz sustava javnog savjetovanja, u usklađivanju s novim zakonom o upravi, još je niz zakona. Primjerice, zakoni o prosvjetnoj inspekciji, o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, ugostiteljskoj djelatnosti, prostornom uređenju, ali i obiteljski zakon.

Iako je riječ o tehničkim izmjenama ZOR-a, novi ministar rada mogao bi se suočiti sa zahtjevima za jačim zadiranjem u taj propis. Poslodavci već duže vrijeme traže dodatnu fleksibilizaciju radnog zakonodavstva. Govore da nam je potreban moderniji ZOR te ponovo otvaraju pitanje ukidanje plaćene pauze. Najavljeno usklađivanje ZOR-a s propisom o državnoj upravi dobra je prilika da pokušaju provući nešto šire izmjene tog zakona.

Hoće li im uspjeti, ovisi o novom ministru rada i mirovinskog sustava. No, otvaranje širih razgovora o izmjenama radnog zakonodavstva ne bi bilo mudro u situaciji kada se čeka što će biti sa sindikalnom inicijativom „67 je previše“ i hoće li doći do raspisivanja referenduma o mirovinskoj reformi. Sindikati su jasno poručili da će u slučaju opstrukcija referendumske inicijative raditi probleme Vladi. Uoči predsjedničkih izbora, ali i predsjedanja EU-om, prevelik bi rizik Vladi bio otvoriti dva fronta sa sindikatima.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"