Razotkriveno

HRT ne “tvrdi” da je u Jasenovcu ubijeno 116.000 Roma

Izvor: screenshot

Pojedini portali zgražaju se nad lapsusom HRT-ovog voditelja vijesti Fabijana Kalea prilikom najave obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu u selu Uštica, nedaleko od Jasenovca.

Priču je pokrenuo Maxportal tvrdeći: “HTV je opet briljirao, danas su objavili da je u Jasenovcu ubijeno 116.000 Roma“, a prenijeli su ga Kamenjar i Priznajem.hr koji su konstatirali kako je to “skandalozno”.

“Skandalozno je kako su komemoraciju na romske žrtve popratili na Hrvatskoj radio televiziji. Danas su objavili da je ‘u Jasenovcu ubijeno 116 tisuća Roma, a od toga više od 5.000 djece’“, pišu Kamenjar i Priznajem.

Iako se radi o pogrešno pročitanoj brojci na tzv. “blesimetru”, ovi portali činjenicu da je snimka emitirana dvaput koriste kao dokaz da se radi o namjernom krivotvorenju povijesti.

Međutim, nije točno da je HRT to objavio ili da to tvrdi, što se može jednostavno provjeriti na HRT-ovim stranicama, na kojima se brojka od više od 16.000 ubijenih Roma pojavljuje već godinama, pa i u ovogodišnjoj najavi komemoracije.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.