Aktualno

Aladrović pozvao sindikalne centrale na razgovor, upitan njihov dolazak

MHS

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, kao što je i obećao, uputio je sindikalnim centralama kao i predstavnicima poslodavaca poziv za sastanak kao bi se obnovio dijalog na tripartitnoj razini. Sastanak bi se trebao održati u tjednu nakon Velike Gospe, no pitanje je hoće li do njega doista i doći.

Tri reprezentativne sindikalne centrale – Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata, Matica hrvatskih sindikata – koncem svibnja izašle su  iz Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) zbog neravnopravnog socijalnog dijaloga u kojem vladina strana favorizira Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP). Istodobno su zatražile i smjenu Marka Pavića, tadašnjeg ministra rada i mirovinskog sustava zbog protureferendumske kampanje. Dok god je on ministar, poručivali su, neće se vratiti za stol s poslodavcima i Vladom. Taj je argument otpao prije tri tjedna s rekonstrukcijom Vlade u kojoj je Pavić izgubio poziciju u ministarstvu rada te je preuzeo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Sindikati dvoje – apsitinirati do referenduma o mirovinskoj ili razgovarati o drugim temama

Hoće li se odazvati Aladrovićevom pozivu, kako doznajemo, sindikati još nisu odlučili. Među njima, čini se, postoje različiti pogledi te neki smatraju da s resornim ministarstvom ne trebaju razgovarati dok god ne bude poznata sudbina referendumske inicijative „67 je previše“. Nakon što su sindikatu predali preko 740 tisuća prikupljenih potpisa kojima se traži organiziranje referenduma protiv mirovinske reforme, Vlada je donijela odluku kojom Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku (DZS) zadužuje da utvrde ukupan broj prikupljenih potpisa metodom statističkog uzorka. Sindikati su unisoni u mišljenju da, bez obzira na promjene u ministarstvu rada, razgovor o mirovinskoj reformi ne dolazi u obzir, već jedino referendum s obzirom na broj potpisa koje su prikupili.

Mirovinska reforma, međutim, nije jedina tema socijalnog dijaloga. Cijeli je niz pitanja koja treba usuglašavati na tripartinoj razini, od primjerice, izmjena Zakona o reprezentativnosti, preko minimalne plaće, kvota za uvoz strane radne snage pa i nacionalne mirovine koju Vlada nije osmislila s mirovinskom reformom, već je planira za zadnju godinu mandata. Stoga, ne čudi da dio sindikata zastupa mišljenje da se Aladrovićevu pozivu treba odazvati.

Daljnjim bojkotom dijaloga sindikati štete sebi

Odluku o tome hoće li novom ministru rada pružiti ruku ili će i dalje apstinirati sindikalne centrale tek trebaju iskristalizirati. Odluče li se za daljnji bojkot dijaloga to baš i neće biti mudar potez jer će se sami isključiti iz mogućnosti da doprinesu kreiranju određenih politika.

U resornom ministarstvu se nadaju da će se socijalni partneri odazvati sastanku. Ističu kako „prestanak socijalnog dijaloga može dovesti u pitanje provedivost javnih politika, nacionalnih strategija, zakona i propisa“ pa je Vladi „od iznimne važnosti kontinuitet tripartitnog socijalnog dijaloga“.

No, daleko od toga da socijalnog dijaloga nema. On nije stao na „nižim razinama“, u tripartitnim radnim skupinama. Tehničko usklađivanje Zakona o radu (ZOR) s novim zakonom o državnoj upravi prošlo je, kako doznajemo, radnu skupinu za ZOR. Iako su poslodavci pokušali otvoriti šire izmjene tog zakona, što se očekivalo čim su najavljene izmjene ZOR-a, to im nije prošlo. Da im je ideja prošla, međutim, razgovor bi se trebao dignuti na višu „političku“ razinu na kojoj dijaloga za sada nema.

Osim te radne skupine, aktivna je i ona za minimalnu plaću u kojoj su predstavnici poslodavaca i radnika iz radno-intenzivnih industrija. Nakon što radna skupina postigne dogovor, razgovor bi se opet trebao preseliti na višu razinu.

Ministru rada stalo je do obnove dijaloga

Resornom ministarstvu, čini se, jako je stalo do obnove socijalnog dijaloga.  Zbog njegova zastoja nije došlo do izmjena Zakona o reprezentativnosti. Još u ožujku su krenule pripreme za izmjene tog zakona kako bi se Hrvatskom liječničkom sindikatu osiguralo mjesto u pregovorima za kolektivni ugovor u zdravstvu. U međuvremenu, u pregovorima su sudjelovali kao savjetnici reprezentativnih sindikata, a jedino tu ulogu mogu imati i dalje.

„Uvažavajući činjenicu da se Zakon ne može mijenjati bez aktivnog sudjelovanja svih zainteresiranih strana (sindikata i sindikalnih središnjica), privremeno su obustavljene daljnje aktivnosti vezane uz možebitne izmjene i dopune spomenutog Zakona“, odgovorili su nam iz resornom ministarstva na upit o sudbini Zakona o reprezentativnosti. Dodali su i da će upravo taj zakon biti jedna od tema sastanaka sa socijalnim partnerima.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.