Razotkriveno

Ovaj proizvod je lažan, ukoliko ste ostavili svoje podatke – javite se policiji

Screenshot Prectime.eu

Facebookom se ovog tjedna širi oglas stranice “Prectime.eu” na kojoj se lažno navodi, oglašava i pokušava prodati  “revolucionarno otkriće” za uklanjanje boli u roku od 8 minuta. Takvo otkriće, naravno, ne postoji.

Na svojim stranicama Prectime.eu navodi da “akcija” vrijedi do danas, 9. kolovoza. No, prema svemu sudeći, “rok akcije” se pomiče.

“Dobra vijest je da se može dobiti Artresin Plus za popust sa subvencijom 287 kn jeftinije. Posebna ponuda vrijedi do kraja ponedjeljka petak 9.08.2019. Biomagnetni ulošci prof. Tepeša možete dobiti putem internetske stranice u nastavku”, navodi se.

Arhiviranu objavu možete vidjeti ovdje.

Spomenuti dr. Martin Tepeš kojeg reklamiraju na stranici kao “stručnjaka za molekularnu biologiju i biomedicinski inžinjering”, također ne postoji.

Slika koja je korištena uz njegovo ime prikazuje modela čije su fotografije najčešće korištene na različitim ruskim portalima.

Isti je slučaj i s navodnim korisnicima ovog nepostojećeg „revolucionarnog otkrića“. Fotografija žene uz koju je upisano „iskustvo“ nakon korištenja proizvoda lako se može pronaći na stranicama za kupovanje fotografija. Štoviše, na tim je stranicama opisana kao „obična bijela žena srednje životne dobi u crvenoj majici“. Isti je slučaj i s drugim fotografijama osoba koje su podijelile svoja „iskustva“.

Također, svi komentari objavljeni pod tekstom napisani su istog dana, ostavljajući tako prostora sumnji da su sami kreatori stranice autori svih komentara.

Na stranici se potom od čitatelja koji traže osobni podaci i podaci za kartično plaćanje. Zbog svih gorenavedenih razloga, upozoravamo čitatelje da isto ne čine. Ukoliko ste svoje podatke već ostavili na stranici, savjetujemo vam da se obratite policiji zbog izrazito velike vjerojatnosti krađe osobnih podataka.

Faktograf je opširno pisao o lažnim Facebook profilima i stranicama – kako varaju, tko ih kreira i kako se na njima zarađuje – a više možete pročitati ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.