Ocjena točnosti

Plenković: Ustavnu krizu ne vidi nitko drugi osim vas u Mostu

foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Hrvatski sabor ima ustavne rokove kad zasjeda. Nije bilo uvjeta za sazivanje izvanredne sjednice sabora. To što vidite ustavnu krizu, nitko je drugi ne vidi osim vas…. Kad se nađemo u rujnu, tu ćemo temu staviti na dnevni red“, poručio je Andrej Plenković Mostovoj Ines Strenji Linić na sjednici saborskog Odbora za europske poslove.

Tijekom saslušanja Dubravke Šuice na Odboru, Strenja Linić je upozorila da se izvanredna sjednica Sabora trebala sazvati temeljem Mostova zahtjeva za opoziv Milana Kujundžića, ministra zdravstva te da imamo ustavnu krizu. Pritom je Strenja Linić poručila da je upravo zdravstvo tema zbog koje je trebalo sazvati izvanrednu sjednicu Sabora.

Plenkovićeva tvrdnja da se tako čini samo Mostu nije istinita jer mišljenje Mostove zastupnice dijeli i nekoliko ustavnih stručnjaka.

„Rasprava bi se trebala održati u roku od 30 dana od predaje zahtjeva. Mislim da bi se to trebalo rješavati što prije, eventualno s pridodanih još 30 dana“, rekao je Đorđe Gardašević, izvanredni profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Faktografu u srpnju.

U pismu kojeg je Most početkom kolovoza uputio Ustavnom sudu zbog sazivanja izvanredne saborske sjednice tijekom ljetne stanke, iznesena su mišljenja Mostovog Roberta Podolnjaka, ali i mišljenja Gardaševića, Mate Palića i Sanje Barić. Svi osim Sanje Barić s riječkog Pravnog fakulteta smatraju da izvanrednu sjednicu Sabora treba zazvati.

„Ovo je situacija kada bi se trebala sazvati izvanredna sjednica Sabora. Ta institucija je predviđena za ovakve slučajeve kada imamo izvanredne okolnosti i kada treba riješiti važno pitanje parlamentarne demokracije, a pitanje političke odgovornosti ministra je svakako jedno od najvažnijih pitanja”, istakao je Gardašević.

Njegov kolega s Pravnog fakulteta u Osijeku Mato Palić navodi da se „rasprava i glasanje o povjerenju MORA provesti najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga Hrvatskom saboru. U suprotnom tumačenju proizlazilo bi kako se glasati o povjerenju ministru ne može tri mjeseca u godini, a devet može“. Dodaje i kako je Hrvatska 2000. godine usvojila parlamentarni model vlasti za koji je jedna od ključnih karakteristika odgovornost vlade u parlamentu.

Za razliku od tih mišljenja Sanja Barić smatra da oporba, “ako nema većinu zastupnika kao predlagača sazivanja izvanredne sjednice – ne može sazvati izvanrednu sjednicu bez obzira na temu sve dok Sabor ne počne redovito zasjedati”.

Most je izvanrednu sjednicu Sabora i opoziv ministra zdravstva zatražio  22. srpnja, a kako se Sabor oglušio, početkom kolovoza predsjednici Kolindi Grabar Kitarović uputili su inicijativu za sazivanjem izvanredne sjednice Sabora. Iz njenog ureda su odgovorili da će odluku o zahtjevu za izvanrednim zasjedanjem Sabora donijeti ako Ustavni sud ocijeni da su se za to stekli uvjeti. Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na to je odgovorio da predsjednica i sama može sazvati izvanrednu sjednicu Sabora.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.