Aktualno

Osvježenje Vlade kao pokušaj izbjegavanja rasprave o aferama i smjenama ministara u Saboru

Foto HINA/ Daniel KASAP/ dkas

Rekonstrukcija, odnosno „osvježenje Vlade“, kako je zamjene i smjene u Vladi nazvao premijer Andrej Plenković onemogućava oporbu koja je već prikupila potpise za zahtjeve za smjenom dosadašnjih ministara Tomislava Tolušića, Gabrijele Žalac i Marka Pavića, da prikupljene potpise upućuju u daljnju saborsku proceduru.

Budući da se jučerašnjom odlukom premijera Plenkovića više ne nalaze na čelima resora kojima su do jučer rukovodili, pokretanje postupka izglasavanja nepovjerenja ministrima naprosto nije moguće.

Vladajući se nadaju da će biti odgođena i rasprava o ministru zdravstva Milanu Kujundžiću za kojega je oporba također prikupila dovoljan broj potpisa, no zahtjev za njegovom smjenom nije još uspio biti predan.

Tumačenja o tome kada bi se rasprava trebala održati razlikuju se.

Tako je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković izjavio ranije danas kako smatra da ne treba održati izvanrednu sjednicu Sabora tijekom ustavne stanke radi Mostova zahtjeva za smjenom ministra zdravstva Milana Kujundžića, izvijestila je HINA.

“Da je normalna sjednica, da se ne radi o stanci, tada bi se sasvim sigurno raspravljalo o toj točki nakon 30 dana. Međutim, imamo odredbu u poslovniku Hrvatskoga sabora, a i Ustav se toga dotiče, da je za sazivanje izvanredne sjednice potreban zahtjev predsjednice Republike, Vlade i natpolovične većine zastupnika u Saboru”, kazao je Jandroković novinarima pred Banskim dvorima, upitan hoće li sazvati sjednicu s obzirom na Mostovu najavu da će zatražiti Kujundžićevu smjenu. Budući da u ovom slučaju neće biti tako, već će to biti zahtjev određenog broja zastupnika, Jandroković drži kako ne treba održati izvanrednu sjednicu tijekom ustavne stanke. Najavio je da će upit o tome poslati Odboru za Ustav,  poslovnik i politički sustav, pa će nakon toga razgovarati o Mostovu zahtjevu.

Poslovnik Hrvatskog sabora člankom 125. propisuje da se „na prijedlog najmanje jedne petine ukupnog broja zastupnika u Saboru može pokrenuti pitanje povjerenja predsjedniku Vlade, pojedinom njezinu članu ili Vladi u cjelini“  te da će “Sabor o povjerenju raspravljati i glasovati najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga Saboru“.

Predsjednik Sabora, pak, poziva se na članak 220. Poslovnika u kojem stoji da „izvan rokova utvrđenih u članku 217. stavku 1. ovoga Poslovnika, Sabor zasjeda izvanredno na zahtjev predsjednika Republike, Vlade te većine svih zastupnika u Saboru.“

Jandroković propise ne tumači ispravno

Komentar tih Jandrokovićevih riječi zatražili smo od Nikole Grmoje, političkog tajnika Mosta.

„Nisam nikakav pravni stručnjak, ali u Poslovniku Sabora piše da nakon predaje zahtjeva u roku od 30 dana treba biti održana rasprava. U tom smislu mislim da Jandrokovićeva izjava ne stoji. Svjestan sam da žele izbjeći priču o lošim poslovima i aferama ministara i da žele govoriti samo o novim ministrima“, rekao je Grmoja Faktografu.

Napominje da će Most inzistirati da rasprava o ministru Kujundžiću bude održana u roku od 30 dana od kada je predan zahtjev. Zahtjev, kako nam je potvrdio Grmoja, namjeravaju predati nakon sastanka Kluba zastupnika Mosta.

S Jandrokovićem tumačenjem ne slaže se Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a i potpredsjednik saborskog Odbora za Ustav.

„Ne slažem se s interpretacijom gospodina Jandrokovića zato što je Ustav RH prilično jasan. Ustav propisuje da se o opozivu ministra mora glasovati u roku od 30 dana od predaje zahtjeva, a u Ustavu ne stoji dodatak  ‘osim ako su zastupnici na godišnjem odmoru’. Bilo bi lijepo da predsjednik Sabora uzme Ustav u ruke i postupi po njemu. Uostalom, prije dva tjedna sam sa saborske govornice upozorio da je HDZ spreman postupiti na taj način – na što mi je predsjednik njihovog kluba odgovorio da iznosim neistine. Sada vidimo tko je lagao“, rekao je Grbin Faktografu.

Za mišljenje smo pitali i ustavnog stručnjaka Đorđa Gardaševića, a niti on se nije priklonio Jandrokovićevom tumačenju..

„ Rasprava bi se trebala održati u roku od 30 dana od predaje zahtjeva. Mislim da bi se to trebalo rješavati što prije, evenutalno s pridodanih još 30 dana“, rekao je Đorđe Gardašević, izvanredni profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Faktografu.

Plenkovićeva slagalica

Most je jučer, nekoliko sati prije nego je premijer odlučio da Marko Pavić više neće biti na čelu ministarstva rada, uputio u saborsku proceduru zahtjev za njegovom smjenom.

„Uputili smo opoziv ministara Pavića i budući da je njemu promijenjen resor smatramo da je naš zahtjev polovično uspješan. Ostaje u Vladi vjerojatno jer je blizak premijeru Plenkoviću“, zaključuje Grmoja.

Marko Pavić smješten je na poziciju koju je dosada držala Gabrijela Žalac, no rošade tu ne prestaju. Budući da je potencijalna ministrica socijalne politike Vesna Bedeković u Sabor ušla kao zamjena dosadašnjeg ministra Tolušića, a buduća državna tajnica u ministarstvu obrazovanja Sanja Putica kao zamjena za donedavnog ministra uprave Lovru Kuščevića, i njihove se nove pozicije mogu promatrati kao dio ove igre „glazbenih stolica“.

Peđu Grbina upitali smo kako komentira taj potez premijera Plenkovića i smatra li da je izbjegavanje rasprave u Saboru o aferama ministara bio jedan od ciljeva rošade u Vladi.

„Ovdje se radilo o jednoj paničnoj reakciji na pisanje medija i na zahtjeve za opoziv pojedinih ministara koje smo na temelju informacija koje su objavljivali mediji uputili mi iz oporbe. Naravno da je HDZ htio izbjeći raspravu jer se nada da će prikriti sve marifetluke koje su činili HDZ-ovi ministri. Naravno da HDZ pri tome, kao i svaka prava mafijaška organizacija, pazi na svoje ljude pa se pobrinuo da oni koji su ostali bez pozicija u Saboru, dobiju drugu u Vladi. Uostalom, nije im to prvi put, sjetimo se samo Josipe Rimac“, rekao je Grbin Faktografu.

Prilika da se Božinovića pita za postupanje policije prema izbjeglicama i migrantima

Situacija je ponešto drugačija s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Budući da je premijerov kandidat za potpredsjednika Vlade, Božinović će na pitanja morati odgovarati pred saborskim Odborom za Ustav. Logično je pretpostaviti da će jedan broj pitanja biti povezan i s brojnim kritikama i upozorenjima o nehumanim i nezakonitim postupanjima hrvatske policije prema izbjeglicama.

„To je očito mala cijena koju je HDZ spreman platiti kako bi Božinovića lansirao na mjesto potpredsjednika Vlade. Sutra ćemo iskoristiti priliku pa ćemo gospodinu Božinoviću postaviti pitanja o pushbackovima, zlostavljanju migranata, oduzimanju njihove imovine i svemu onome što je ministar unutarnjih poslova izbjegavao govoriti“, rekao nam je Grbin.

U nizu skandaloznih izjava koje je jučer na Krku dala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a koje je osudilo i Hrvatsko novinarsko društvo, našao se i osvrt predsjednice na to da policija radi u „kratkim rukavima i šilterici“. Od Peđe Grbina željeli smo saznati hoće li ministra Božinovića upitati je li te riječi shvatio kao kritiku predsjednice na lošu opremljenost policijskih službenika u Hrvatskoj.

„Neka pitanja za ministra ipak ostavimo za sjednicu odbora“, rekao je Grbin Faktografu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.