Faktograf.hr

Samo činjenice

Željko Glasnović dijeli lažni citat Josipa Broza Tita o hrvatskom smradu

HINA/ Damir SENČAR

Saborski zastupnik Željko Glasnović podijelio je na svom zidu lažni citat Josipa Broza Tita.

On se često može vidjeti na društvenim mrežama, a pripisuje se Titovom govoru u Varaždinu održanom 20. svibnja 1945. godine.

Meme je privukao veliku pozornost, premda se radi o opovrgnutoj priči. Originalni Titov govor svatko može naći i pročitati u online arhivi varaždinskih Vijesti.

Lažnim citatom se bavio portal Antifašistički vjesnik u sklopu analize dijela objava kalendarske sekcije kulturne rubrike portala Narod.hr, pronašavši ga u pamfletu “Hrvatskog informativnog centra ” i inicijative “Krug za trg” iz 2008. Nadalje, pronađen je i u izdanju Matice Hrvatske pod nazivom “Hrvatski kajkavski kolendar 2009.” u članku Gorana Jurišića: Genocid u proljeće. Goran Jurišić je inače autor mnogobrojnih tekstova na nedavno izbrisanom ekstremnom portalu Tinolovka, kojeg je vodila trenutna urednica Naroda.hr Ivana Josipović. Nakon Jurišićevog članka citat je koristio i varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Što se samog govora u Varaždinu tiče, AV je to potkrijepio i objavom Vjesnika jedinstvene narodno oslobodilačke fronte Hrvatske u izdanju 21. svibnja 1945., koji je također na naslovnici objavio članak o Titovoj posjeti Varaždinu, kao i opširni izvještaj na 3. stranici. Ni ondje se, dakako, ne spominje nikakav “hrvatski smrad”.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.