Ocjena točnosti

Željko Glasnović dijeli lažni citat Josipa Broza Tita o hrvatskom smradu

HINA/ Damir SENČAR

Saborski zastupnik Željko Glasnović podijelio je na svom zidu lažni citat Josipa Broza Tita.

On se često može vidjeti na društvenim mrežama, a pripisuje se Titovom govoru u Varaždinu održanom 20. svibnja 1945. godine.

Meme je privukao veliku pozornost, premda se radi o opovrgnutoj priči. Originalni Titov govor svatko može naći i pročitati u online arhivi varaždinskih Vijesti.

Lažnim citatom se bavio portal Antifašistički vjesnik u sklopu analize dijela objava kalendarske sekcije kulturne rubrike portala Narod.hr, pronašavši ga u pamfletu “Hrvatskog informativnog centra ” i inicijative “Krug za trg” iz 2008. Nadalje, pronađen je i u izdanju Matice Hrvatske pod nazivom “Hrvatski kajkavski kolendar 2009.” u članku Gorana Jurišića: Genocid u proljeće. Goran Jurišić je inače autor mnogobrojnih tekstova na nedavno izbrisanom ekstremnom portalu Tinolovka, kojeg je vodila trenutna urednica Naroda.hr Ivana Josipović. Nakon Jurišićevog članka citat je koristio i varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Što se samog govora u Varaždinu tiče, AV je to potkrijepio i objavom Vjesnika jedinstvene narodno oslobodilačke fronte Hrvatske u izdanju 21. svibnja 1945., koji je također na naslovnici objavio članak o Titovoj posjeti Varaždinu, kao i opširni izvještaj na 3. stranici. Ni ondje se, dakako, ne spominje nikakav “hrvatski smrad”.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.