I Nacionalna zaklada posluje s tvrtkom bliskih suradnika ministra Marka Pavića i njegova prijatelja Luke Bogdana

Ana Brakus

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, kako smo ranije pisali, mjesecima je skrivala informacije o poslovanju s tvrtkom Aspiria i Integralnom školom organizacijskog razvoja čiji su čelni ljudi povezani s donedavnim ministrom rada i novim ministrom regionalnog razvoja i europskih fondova Markom Pavićem, ali i Lukom Bogdanom, zamjenikom upraviteljice Nacionalne Zaklade i Pavićevim bliskim prijateljem.

Teki nakon žalbe upućene Povjereniku za informiranje, Zaklada nam je otkrila detalje – s Aspiriom imaju Ugovor o uslugama izobrazbe za voditelje u odjelima za programe Europske unije i to ukupne vrijednosti 193.200,00 kuna. Gotovo 200 tisuća kuna vrijedan posao, naglašavaju iz Nacionalne zaklade, Aspiriji je dodijeljen nakon „provedenog postupka nabave usluga“.

„Do sada su održana 3 od ukupno 5 ugovorenih trodnevnih seminara. U izobrazbu je uključeno 12 zaposlenika (voditelja, koordinatora i povezanih poslova) u odjelima za programe Europske unije koji će pohađati svih 5 ugovorenih seminara“, odgovorili su nam iz Nacionalne zaklade nakon više od dva mjeseca čekanja.

Aspiria dobila 1,8 milijuna kuna vrijedan posao u Ministarstvu rada i HZZ-u

Šef odjela čiji zaposlenici idu na Aspirijine tečajeve upravo je Luka Bogdan, čija je službena pozicija zamjenik upraviteljice za programe Europske unije.

Podsjetimo, Faktograf je  otkrio da je tvrtka Aspiria, u vlasništvu Pavićevih bliskih suradnika, Daniele i Ivana Miljana, ugovorila poslove u vrijednosti  od 1,8 milijuna kuna za razvoj ljudskih potencijala u ministarstvu rada i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a prijavio je ministra Pavića Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa nakon otkrića Faktografa, koje su prenijeli i drugi mediji.

Novi životopis bez starih veza

Zanimljivo, nakon što su objavljeni tekstovi Faktografa te nakon što je prešao na poziciju ministra regionalnog razvoja i EU fondova, iz životopisa Marka Pavića nestali su detaljni podaci o poveznicama s Danielom i Ivanom Milijan.

Kako smo ranije pisali, u ranijim verzijama službenog životopisa navodio je da je prošao Chevening Leadership radionice s trenerima Danielom i Ivanom Miljanom,  u periodu od 2012. do 2014. godine. Paralelno, 2013.  i 2014. godine bio je polaznik ISOD-a, a od 2015. godine je certificirani mentor na toj školi, koja ga potpisuje kao jednog od članova osoblja. Sam ministar u svom životopisu navodi da je “certificirani mentor na školi namijenjenoj top menadžmentu tvrtki i ljudskim resursima iz regije” te dodaje “mentor sam npr. članovima uprava i HR osobama iz Podravka d.d., Styria Hrvatska, Delhaize Srbija i sl”.

S Miljanima ministra Pavića povezuje i EMCC Croatia (hrvatski ogranak Europskog vijeća za mentorstvo i coaching), kojega je Daniela Miljan utemeljila, a ministar Pavić pohađao.

Podsjetimo, EMCC Croatia surađivala je i s Institutom za stručno usavršavanje mladih (ISUM), u vrijeme kada je u njoj bio zaposlen ministar Pavić, ali i Luka Bogdan, njegov bliski suradnik, a danas zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Prema našim informacijama, tadašnje gotovo cjelokupno vodstvo ISUM-a pohađalo je i radionice Aspirije. Novosti su ekstenzivno pisale  o potencijalnim sukobima interesa i  zapošljavanjima suradnika i zaposlenika ISUM-a nakon što je Andrej Plenković preuzeo HDZ.

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"