Škoro: Od 2007. Hrvatska se približila EU prosjeku za samo dva postotna boda

G. G.

Žele nas uvjeriti da hrvatsko gospodarstvo nakon godina krize stabilno raste, a država se ubrzano razvija. Ali izvješće Eurostata o brzini približavanja europskom prosjeku razvijenosti priča drukčiju priču. Od 2007. do 2018. Hrvatska se približila EU prosjeku za svega dva postotna boda i sad smo na 63% prosjeka, a iza nas je samo Bugarska“, objavio je Miroslav Škoro, predsjednički kandidat na svom Facebook profilu kritizirajući Vladu koja „javnost obasipa informacijama o pozitivnim makroekonomskim pokazateljima“.

Podaci koje je Škoro naveo su točni i odnose se na kretanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) prema paritetu kupovne moći (PPS). On pokazuje odnos između valuta izražen u količini roba i usluga koje se mogu kupiti za jedinicu različitih valuta. Prema podacima Europskog statističkog ureda (Eurostat) Hrvatska je lani doista bila na 63 posto prosjeka Europske unije (EU). Iza Hrvatske se našla jedino Bugarska čiji su građani za istu količinu novca mogu priuštiti 50 posto onog što će prosječni Europljanin kupiti.

Točan je i podatak da se Hrvatska, u periodu od 2007. godine do lani, europskom prosjeku približila za samo dva postotna boda. Naime, 2007. godine Hrvatska je bila na 61 posto prosjeka EU kada se promatra BDP po glavi stanovnika mjeren paritetom kupovne moći.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"