Razotkriveno

HRT jest protiv svog zaposlenika i predsjednika HND-a Hrvoja Zovka podigao i treću tužbu

HRT

„Hrvatska radiotelevizija nije podignula još jednu tužbu protiv Hrvoja Zovka te oštro osuđuje svako obmanjivanje javnosti lažnim vijestima“ priopćio je HRT u utorak navečer. Njihovo priopćenje arhivirano je ovdje.

Na taj je način HRT reagirao na istog dana objavljenu vijest sa stranica HND-a, a u kojoj se navodi:

“Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) i suspendirani novinar i urednik Hrvatske radiotelevizije (HRT) Hrvoje Zovko dobio je danas još jednu tužbu HRT-a, ovaj put zbog kaznenog djela iz članka 149. Kaznenog zakona, odnosno klevete.

Riječ je o trećoj tužbi koju uprava javne televizije pokreće protiv predsjednika HND-a.
Ročište u ovom postupku održat će se 31. listopada na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu“.

Nakon priopćenja Uprave HRT-a, HND je u srijedu objavio novo priopćenje naslovljeno „Uprava HRT-a svjesno širi lažne vijesti i obmanjuje javnost“ s faksimilima sve tri tužbe iz kojih je jasno da protiv Hrvoja Zovka HRT sada vodi tri odvojena postupka – dva na građanskom, a jedan na kaznenom sudu, dok se do jučer smatralo kako je HRT protiv Zovka pokrenuo ukupno dvije tužbe.

„Protiv predsjednika HND-a HRT je prvo 7. prosinca 2018. godine podnio tužbu te ga u parničnom postupku – pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu – tereti za iznos od oko 10.800 kuna zbog navodne štete koju im je počinio navodno ne vrativši HRT-u opremu koju je bio zadužio dok je tamo radio kao novinar i urednik.
HRT je potom, također lanjskog prosinca, protiv predsjednika HND-a podigao drugu tužbu, i to radi naknade navodne štete zbog povrede časti i ugleda, koju im je navodno prouzročio svojim javnim istupima. HRT ovdje od Zovka potražuje 250.000 kuna, uz pripadajuće kamate.
Sada, u trećem postupku po tužbi HRT-a, Zovka se tereti za kazneno djelo iz članka 149., stavaka 1 i 2 Kaznenog zakona, točnije – za klevetu“.

Uvidom u e-predmet lako se može vidjeti da su obje – i ova ranija na građanskom sudu i ova na kaznenom sudu podnesene na isti datum 7. prosinca 2018. Međutim, Zovko je za treću tužbu HRT-a saznao tek u utorak 17. rujna 2019., kada je primio poziv Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu da dođe na ispitivanje na taj sud u svojstvu okrivljenika te je o tome HND točno izvijestio javnost. Treći postupak protiv Zovka pokrenut je, dakle, ranije, ali je on, kao i cijela javnost, za njega saznao tek jučer.
„Uprava HRT-a je sve vrijeme znala za treću tužbu i da je htjela, mogla ju je zaustaviti“, zaključuju u HND-u.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.