Ocjena točnosti

Sanader: Imovinske kartice Dubravke Šuice su objavljene. Možete ih dobiti.

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Imovinske kartice su objavljene. Dubravka Šuica cijelo je vrijeme objavljivala imovinsku karticu, od vremena kada je bila i gradonačelnica Dubrovnika i saborska zastupnica i tu nije bilo nikakvih tajni. Možete ih dobiti”, izjavio je Ante Sanader, politički tajnik HDZ-a, dodajući pritom da se Gong žestoko okomio na Šuicu, aktualnu kandidatkinju za mjesto potpredsjednice Europske komisije.

Tvrdnja Ante Sanadera, međutim, nije točna. Imovinske kartice Dubravke Šuice, koje je ta bivša gradonačelnica Dubrovnika i saborska zastupnica ispunila prije no što je postala europarlamentarka,  Gong je tražio od Sabora koji ga je uputio na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Povjerenstvo je zahtjev odbilo pozivajući se na zaštitu osobnih podataka Dubravke Šuice.

Uvid u imovinske kartice Dubravke Šuice uskraćen je i Željki Godeč, novinarki Jutarnjeg lista. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, kod kojeg su pohranjene stare imovinske kartice, novinarki je odgovorilo da Šuica više nije dužnosnica u smislu Zakona o sprečavanju sukoba interesa od prosinca 2011. godine, odnosno više od sedam godine. Stoga se na nju „ne primjenjuje niti jedna odredba ZSSI-a od prosinca 2012. godine“.

Povjerenstvo je navelo i kako je „nakon provedenog testa razmjernosti i javnog interesa zaključeno da se u konkretnom slučaju pristup informaciji može ograničiti jer je tražena informacija zaštićena zakonom kojim se uređuje područje zaštite osobnih podataka te bi omogućavanjem pristupa traženoj informaciji privatni interes Dubravke Šuice bio ozbiljno povrijeđen.”

To objašnjenje danas je javno ponovilo Povjerenstvo. Njegova glasnogovornica Martina Jurišić, pritom je potvrdila da su primili više zahtjeva za pristup informacijama kojima su tražene dostave imovinskih kartica hrvatske kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije.

Povjerenstvo, proizlazi iz izjave Martine Jurišić, imovinske kartice Dubravke Šuice neće objaviti, ali „te okolnosti“ bi razmotrilo kada bi sama Šuica dozvolila objavu njezinih kartica.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.