Razotkriveno

Ne, APIS nije ukrao izbore za EU parlament

Stock

Tekst portala „Istinom protiv laži“ naslovljen „Ovo je šef APIS-a, instalirani prevarant koji štima sve izbore! Fiktivne glasove odbjeglih Srba i Jugoslavena pridodaje sluganskim kandidatima HDZ-a, SDP-a, HNS-a, IDS-a…!“ prepun je dezinformacija. Sporni tekst arhiviran je ovdje.

Iako je ovaj tekst objavljen 24. rujna, detaljnijom pretragom postaje jasno da je riječ tek o osvježenoj inačici teksta originalno objavljenog 2017. godine. Naime, tada je tekst praktički identičnog sadržaja (arhiviran ovdje) prenio portal Dnevno, a kao izvor naveo portal „Istinom protiv laži“.

I dok se o imenovanju aktualnog šefa APIS-a Saše Bilića i ranije pisalo kao o stranačkom dogovoru između HDZ-a i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a o samom APIS-u kao instituciji poznatoj po „stranačkom uhljebljivanju“, portal „Istinom protiv laži“ na opravdanu skepsu neopravdano nadograđuje neistine.

Nove stare dezinformacije

U originalnoj verziji članka, objavljenog u svibnju 2017. godine, naravno, nema ni spomena o Saši Biliću jer je on na čelo APIS-a zasjeo tek mjesecima kasnije. Isto tako u originalnoj verziji članka navodne „izborne prijevare“ o kojima je riječ uključuju rezultate tada aktualnih lokalnih izbora u Gradu Zagrebu.

U osvježenoj, aktualnoj verziji teksta sada jednako  pogrešno tvrde da je „APIS je ubacio u europarlament Predraga Matića (tko bi normalan njemu dao glas, Jerkovićku, Šuicu, Resslera, Željanu Zovko, Flegu, Piculu, Borzan…koji koji su na popisu Sorosevih plaćenika“.

Nema dokaza da se spomenuti zastupnici (i potencijalna zastupnica Jerković) u EU parlamentu nalaze na „popisu Soroševih plaćenika“, a ne postoje niti dokazi da takav popis uopće postoji. Također, APIS „ne ubacuje“ nikoga u Europski parlament.

Kako se navodi na njihovim stranicama, trgovačko društvo APIS osnovano je krajem 2005. ugovorom između Vlade RH i Grada Zagreba, u čijem je zajedničkom vlasništvu.

„APIS-ov informacijski sustav ‘Izbori’ prati izborni proces od objave kandidature i biračkih mjesta do objave rezultata glasovanja, uključujući i izvješćivanje za medije, razne prezentacije u realnom vremenu  te izvješćivanje putem interneta“, navode.

APIS se i ranije susretao s optužbama za „krađu mandata“ i odlučno ih je odbacivao. Nekadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko tako je nakon parlamentarnih izbora 2016. godine rekao da „ima indicija da su pokradeni“ i za krađu optužio upravo APIS. Njegove neosnovane optužbe opasnima je tada okarakterizirala udruga Gong (izdavač portala Faktograf op.a).

Iz samog APIS-a pojasnili su tada koja je njihova uloga. “Podsjećamo da u svakom biračkom odboru sjede predstavnici stranaka koji mogu uzeti kopije zapisnika. Koliko je nama poznato, ni jedna stranka nije se službeno žalila. APIS IT je zadužen za tehničku realizaciju provedbe izbora, a za sve ostalo, molimo da se obratite DIP-u kao nadležnom tijelu”, poručili su.

Obmanjujuće prenapuhivanje brojke glasača iz inozemstva

Portal „Istinom protiv laži“ i u originalnoj i u osvježenoj verziji članka navodi kako su pojašnjenja o registru birača i pravu glasa tražili od Ministarstva uprave. No, u obje verzije teksta navodi se identičan odgovor, a svoj upit opisali su „slučajnim“ čime se baca sumnja na to da je upit zaista i poslan. Pitanje uređenja registra birača i detalje o ostvarivanju prava glasa za iseljenike raspisano je na stranicama Ministarstva uprave.

I dok portal „Istinom protiv laži“ navodi da je moguće da čak „500 tisuća potencijalnih birača“ glasa na izborima stvarne brojke birača na izborima drastično su manje. Na izborima za EU parlament o kojima dominantno u ovom tekstu pišu, na birališta je u inozemstvu izašlo manje od 20 tisuća ljudi. Točnije, njih 18 tisuća četiristo trideset sedam.

Napomenimo da i iako u tekstu tematiziraju navodne „izborne prijevare“, već u prvom paragrafu vraćaju se svojim omiljenim teorijama urote, poput one o postojanju „chemtrailsa“ koje je Faktograf u više navrata raskrinkavao.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.