Priča da je Bill Gates odbio cijepiti svoju djecu je izmišljena

P.V.

Portal “Novi svjetski poredak” objavio je izmišljenu priču da je Bill Gates, poznati milijarder i osnivač Microsofta, odbio cijepiti svoju djecu. Njihov tekst arhiviran je ovdje.

Dezinformacija da Gates, čija humanitarna zaklada Bill i Melinda Gates već skoro dva desetljeća ulaže u razvoj i povećanje dostupnosti cjepiva, izvorno se počela širiti u veljači 2018. godine. Tada ju je kao netočnu raskrinkao PolitiFact, vodeći američki medij za provjeru činjenične točnosti tvrdnji u javnom prostoru. Izdavač PolitiFacta je američki Poynter Institut za medijske studije, ujedno koordinator Međunarodne mreže za provjeru činjenica (International Fact Checking Network) čiji član je i Faktograf.

Izmišljenu priču da Gates odbija cijepiti vlastitu djecu, kako je potvrdio PolitiFact, proširio je američki portal Your News Wire (kasnije preimenovan u NewsPunch), koji spada među najpoznatije širitelje dezinformacija u SAD-u. Your News Wire je objavio da su takvu informaciju u privatnom razgovoru čuli od bivšeg Gatesovog liječnika na medicinskom simpoziju u Seattleu. Nisu naveli ime liječnika, naziv simpozija tijekom kojeg je razgovor navodno vođen, niti termin u kojem se simpozij održao.

Lažna je priča u međuvremenu uklonjena s portala koji ju je prvi objavio, ali bila je u opticaju dovoljno dugo da se proširi i van SAD-a. U travnju ove godine istu je dezinformaciju kao neistinitu prokazao i portal Africa Check, nakon što se počela širiti među korisnicima društvenih mreža na afričkom kontinentu.

Zaklada Billa i Melinda Gates je među donatorima američkog Instituta Poynter, pri kojem je ustrojena Međunarodna mreža fact-checkera (International Fact-Checking Network, IFCN). Faktograf.hr član je IFCN-a, ali rad Faktografa nije financiran sredstvima Zaklade Billa i Melinde Gates. Informacije o izvorima financiranja portala Faktograf.hr dostupne su ovdje.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"