Razotkriveno

“Test sa žlicom” zapravo vam neće otkriti ništa o vašoj štitnjači

Foto: Brightside Youtube Screenshot

„TEST SA ŽLICOM KOJI OTKRIVA VELIKI BROJ BOLESTI: Imate li visoki kolesterol ili bolesnu štitnjaču? Provjerite sami!“, naslovljen je nedavno objavljen tekst na portalu Net.hr (arhiviran je ovdje). Taj je tekst netočan na više razina. Tekstovi praktički identičnog i jednako netočnog sadržaja objavljivali su se u hrvatskim medijima i ranije.

U nastavku donosimo opis navodnog testa, ali i komentar Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju (HDED) pri Hrvatskom liječničkom zboru.

„Mnogo toga možete otkriti iz svoje sline. Sve što trebate učiniti je uzeti običnu metalnu žlicu i njome ostrugati cijelu površinu jezika, obilno namočenu slinom. Potom žlicu stavite u prozirnu plastičnu vrećicu pa je izložite na svjetlo – ispod sunca ili stolne svjetiljke. Pričekajte jednu minutu i pogledajte žlicu“, navodi se u tekstu, a potom upozorava da određeni neugodni miris ili pojava „mrlja“ na žlici mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme.

Ne preporučuje se korištenje ove metode

U odgovoru Faktografu Hrvatsko društvo za endokrinologiju i dijabetologiju ističe da građanima ne preporučuje korištenje ove metode.

„Metoda detekcije bolesti štitnjače pomoću izlaganja sline u žlici suncu ili neka slična metoda nisu publicirane u stručnim časopisima kao dijagnostičke metode koje se koriste u detekciji bolesti štitnjače. Navedena se metoda u kliničkoj praksi svakako ne koristi te Hrvatsko društvo za endokrinologiju i dijabetologiju HLZ građanima ne preporučuje da ju koriste“, navode iz HDED-a.

Uz to, napominju i da nije riječ o jedinoj zabludi povezanoj s bolestima štitnjače koja se pojavljuje u medijskom prostoru.

„Vrlo često u medijima uočavamo informacije vezane za bolesti štitnjače koje nisu u skladu s važećim stručnim smjernicama o dijagnostici i liječenju ove skupine bolesti. Radi se o informacijama koje često imaju za posljedicu izvođenje brojnih nepotrebnih,a ponekad i štetnih, dijagnostičkih i terapijskih postupaka nad zdravom populacijom“, zaključuju iz HDED-a.

Ovakvi testovi nisu pouzdani

U domaći medijski prostor ova nepouzdana i znanstveno nedokazana “metoda testiranja” došla je nakon što se prethodnih godina širila američkim medijskim prostorom. Iz tog razloga, veliki broj prenesenih tekstova referira se na stranicu Brightside.me kao izvor vijesti. Video koji prikazuje kako napraviti spomenuti test na Youtube kanalu stranice Brightside originalno je objavljen 2017. godine, kada se ova teorija i počela širiti, a do sada je pogledan nešto manje od pola milijuna puta.

Kako je to i ranije ustanovio američki portal za provjeru činjenica Snopes, testovi sa žlicom nisu pouzdani za otkrivanje „velikog broja bolesti“ prema mrljama koje se pojave na žlici.

Tako se, primjerice, pogrešno navodi da „ako se na žlici pojavile žućkaste mrlje, to može upućivati na poremećaj u radu štitne žlijezde“.

„Tvrdnje koje se odnose na dio testa žlicom povezanog s dahom generalno su ukorijenjene u dokazanim povezanostima između mirisa daha ili zadaha i zdravlja, ali su neefikasne i beskorisne kao metoda detekcije i dijagnostički alat. Tvrdnje koje su povezane s „mrljama“ koje se pojavljuju na žlici kreirane su kombiniranjem nedokazanih i zbunjujućih tvrdnji tradicionalne kineske medicine, krivo interpretiranih i loših internetskih izvora“, navodi Snopes.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.