Aktualno

Nacionalistički portali bez argumenata optužuju Faktograf da širi “lažne vijesti”

Stock

Tri su portala čije je tekstove Faktograf u više navrata prokazivao kao činjenično neutemeljene tijekom prošlog tjedna objavila tekst prepun netočnih informacija povezanih s portalom Faktograf i udrugom Gong, izdavačem Faktografa.

Tekst originalno objavljen na portalu Priznajem.hr (arhiviran ovdje) naknadno je u cijelosti prenesen na portale Dragovoljac.com (arhivirano ovdje) i Braniteljski forum (arhiviran ovdje), a zadržan je i originalni te netočni naslov „Faktograf širi lažne vijesti“.

Evo koje su sve netočnosti, odnosno neistine povezane s portalom koji upravo čitate iznesene u navedenim tekstovima.

„Faktograf.hr je portal sa kojim Facebook u Hrvatskoj surađuje na raskrinkavanju “lažnih vijesti”. Naravno, pri tome je savršeno nevažno je li vijest istinita ili ne; važno je poklapa li se sa progresivnom globalističkom ideologijom. Naime, Faktograf.hr je izdanje udruge Gong, ljevičarske udruge koja nadzire izborni proces“, navodi se na početku teksta.

Netočno je da je Faktografu „savršeno nevažno je li vijest istinita ili ne“. Štoviše, Faktografu je to jedino što je važno. Kako je i navedeno na našim stranicama – Faktograf je jedini hrvatski medij specijaliziran za fact checking, tj. provjeru činjenične točnosti tvrdnji u javnom prostoru. Faktograf je član International Fact Checking Networka (IFCN), međunarodne mreže organizacija posvećenih fact checkingu. Faktograf je i licencirani potpisnik IFCN-ovog “Code of Principles”, čime se obavezuje da će svoj posao obavljati profesionalno, transparentno i nepristrano. IFCN svake godine vrši nadzor rada Faktografa, te verificira da se Faktograf u svom radu pridržava Kodeksa principa međunarodne fact-checkerske zajednice.

„Faktograf sam i piše lažne vijesti. Primjer je da se “napadima na civilno društvo” “Plenković svrstava među nacionaliste i populiste”. Klasifikacija Plenkovića kao nacionalista pokazuje koliko zapravo Faktograf nema veze sa stvarnošću. No gora je implikacija da su “napadi na civilno društvo” i – implicira se – na demokraciju, automatski sfera nacionalista“, nastavlja s netočnostima autor teksta.

Faktograf, naime, ne piše lažne vijesti. Primjer teksta koji autor navodi, a objavljen je na Faktografu pod naslovom „Napadima na civilno društvo Plenković se svrstava među nacionaliste i populiste“ nije primjer lažne vijesti. Riječ je o analizi (zbog čega je tekst objavljen upravo u toj rubrici, a ne rubrikama posvećenima provjeravanju ili ocjenjivanju točnosti) kojom se napadi na civilno društvo premijera Andreja Plenkovića kontekstualiziraju, odnosno uspoređuju sa sličnim izjavama i potezima čelnika drugih europskih i svjetskih država. U tekstu se ne implicira, kako se pogrešno navodi u objavama portala, da su „napadi na civilno društvo (…) automatski sfera nacionalista“.

„No što je civilno društvo? “Civil” i “civilno” se na hrvatski prevode kao “građanin” i “građansko”, od latinskog civecives (građanin, građani) te civitas, civitatis (grad, građanski). Dakle, civilno društvo jest društvo građana. No mnoge “udruge građanskog društva”, posebice na Zapadu, financira Međunarodni Monetarni Fond – a on to ne bi činio ukoliko takvo financiranje nije u interesu krupnog kapitala. Drugim riječima, takozvane “udruge civilnog društva” su u stvarnosti agenti krupnog kapitala. Sam Faktograf financira George Soros, jedan od najvećih aktivnih protivnika demokracije“, nastavlja autor teksta.

Ako sa strane ostavimo simplificiranu definiciju civilnog društva i navode o „agentima krupnog kapitala“, koji nisu ni na koji način povezani s Faktografom, u ovom paragrafu najsporniji su netočni navodi da je George Soros financirao Faktograf. Sukladno propisima IFCN-a, međunarodne mreže za provjeru činjenica kojoj pripada i Faktograf, svi izvori financiranja, kao i struktura troškova, navedeni su na našim stranicama. George Soros, a ni Zaklada otvoreno društvo, njegova najpoznatija međunarodna nevladina organizacija, nikada nisu financirali Faktograf. U ranijim razdobljima, Zaklada otvoreno društvo jest financirao Gong, izdavača Faktografa. Potpuni financijski izvještaji Gonga, godinama unatrag dostupni su na ovom linku. Također, netočno je da je George Soros „jedan od najvećih aktivnih protivnika demokracije“, s obzirom da njegova zaklada redovito financira projekte usmjerene prema povećanju kvalitete demokracije diljem svijeta.

„No sam Facebook napada civilno društvo koje Faktograf navodno brani. Još 2017. je Facebook blokirao Bujanca, Narod.hr, Maxportal, te obrisao tekst Željke Markić o generalu Praljku. Faktograf kao takav se neskriveno koristi ljevičarskim izražajem, pišući kako “Tema su migranti i izbjeglice, skupina ljudi koju proizvođači dezinformacija najrađe eksploatiraju u svrhu širenja mržnje i straha“. Da je Faktograf imalo nepristran, shvatili bi da i ljevica širi mržnju i strah – razlika je samo u meti; te da mržnja i strah nisu uvijek neopravdani. Gong, udruga koja je pokrenula Faktograf, nastoji ograničiti pravo na referendume, i time zapravo potkopati demokraciju“, nabraja dalje autor.

Faktograf ni na koji način nije povezan s „Facebookovim blokiranjem“ Bujanca, Narod.hr-a, Maxportala i tekstom Željke Markić o generalu Praljku iz 2017. godine. Faktograf je od travnja 2019. partner Facebooka u suzbijanju dezinformacija na ovoj društvenoj mreži.

Citirana rečenica o migrantima i izbjeglicama zaista jest iz teksta Faktografa, no netočno je da je riječ o „ljevičarskom izričaju“. Riječ je, naime, o činjenicama i to činjenicama o kojima su brojni svjetski mediji kao i međunarodne organizacije u mnogim navratima pisale i izvještavale. Jedan je to od  razloga zbog kojeg je prije nekoliko mjeseci objavljen set uputa i alta za novinare koji izvještavaju o spomenutim temama. Upute su zajedničkim snagama razvile Mreža za etičko novinarstvo, Agencija Europske unije za temeljna prava (FRA), Europska unija radiotelevizija (EBU)  te Europska federacija novinara (EFJ).

Također, Gong ne „nastoji ograničiti pravo na referendume i time zapravo potkopati demokraciju“. Kao jedini temelj za tu tvrdnju autor teksta poveznicom čitatelje upućuje na tekst portala „Istinom protiv laži“  prepun netočnih i neutemeljenih tvrdnji, koji je Faktograf ranije već temeljito raskrinkao (o čemu možete čitati ovdje).

„Osim što piše lažne vijesti, Faktograf također cenzurira raskrinkavanje lažnih vijesti od strane politički nepodobnih portala. Tako je cenzurirao Narod.hr prilikom njihovog raskrinkavanja lažnih vijesti o odlasku Hrvatica na pobačaj u Sloveniju. Ocijenivši raskrinkavanje samo kao “lažno”, Faktograf je naveo Facebook da tekstu Naroda.hr ograniči doseg. Faktograf je odbio povući ocjenu, unatoč argumentima, dok god je Narod.hr nastavio odbijati “prilagoditi” vijest Faktografovim ideološkim standardima. Niti je to bio jedini put da je Narod.hr cenzuriran. Cenzuriran je također i portal “Istinom protiv laži““, navodi se u tekstu.

Ponovimo, Faktograf ne piše lažne vijesti, a ni ne cenzurira „raskrinkavanje lažnih vijesti od strane politički nepodopnih portala“. Faktograf nije „cenzurirao“ nijedan od navedenih portala jer ni nema tu mogućnost. Podsjetimo, u rubrici “Provjera točnosti” ocjenjuje se točnost tvrdnji koje u javni prostor iznose digitalni mediji, a u suradnji s Facebookom kroz njihov Third Party Fact-Checker program.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.