Razotkriveno

Faktograf označava netočan sadržaj na Facebooku; ne blokira, ne upada u stranice i ne uvrštava nikoga u “crne udbaške popise”

screenshot

U tekstu naslovljenom „Ovo dvoje multi-kulti novinara, bilmeza, denuncijanata, dokoličara, mizantropa, bolje rečeno soroščadi (bivši i sadašnja urednica Faktografa.hr) ocjenjuju točnost objavljenih postova i komentara na facebooku! Nevjerojatno!“, a koji je arhiviran ovdje, uz istinit podatak da Faktograf označuje netočan sadržaj, odnosno lažne vijesti koje se šire društvenom mrežom Facebook i na taj način smanjuje vidljivost takvog sadržaja, iznesen je i niz uvreda i netočnih podataka.
Na uvrede izrečene na račun Faktografovih urednika tipa „bilmezi“, „denuncijanti“, „dokoličari“, „mizantropi“ i „soroščad“ nećemo se u ovom tekstu osvrtati, već ćemo samo pobrojati netočnosti iznesene u tekstu.

Faktograf je od kraja travnja, kada se uključio u Third-Party Partnership s Facebookom, ocijenio ukupno 13 članaka portala Istinom protiv laži u kojem je kao netočne ocijenio informacije da je Saša Cvetojević regionalni direktor Facebooka (a Faktograf plaćenik Monsanta), da će Marakeški sporazum pretvoriti Hrvatsku u izbjeglički hot spot, da izbjeglice stižu na poticaj i u aranžmanu Georga Sorosa, da su zrakoplovi Croatia Airlinesa ugradili raspršivač Chemtrailsa, da je u luku Bar stiglo meso iz 1982., da je bivši agent MI5 priznao da je ubio princezu Dianu, da će misteriozni planet uzrokovati apokalipsu na Zemlji te da Bill Gates zagovara smanjenje svjetskog stanovništva preko cijepljenja.

Uz prikaz sadržaja koji su od strane Faktografa označeni kao lažne vijesti, u ovaj su članak uvršteni i postovi koji su uklonjeni zbog kršenja od Facebooka određenih Standarda zajednice. Obično je tu bila riječ o govoru mržnje kojom obiluje ovaj portal i njegovi pratitelji, ali ukazivanje na govor mržnje koji dovodi do privremene suspenzije na Facebooku ne spada u zadaće koje Faktograf radi u sklopu Third-Party Partnershipa. Faktograf nikome nije priskrbio blokadu na Facebooku ili Messengeru ni na sedam, niti na 30 dana, kao što se to pogrešno u članku ilustrira. Posljedica djelovanja Faktografa je smanjena distribucija sadržaja, a ne uklanjanje ili blokiranje sadržaja.

Najkomičniji dio članka je upozorenje na značku „najveći obožavatelj“.
Svaka stranica na Facebooku u redovitim vremenskim razdobljima od te društvene mreže dobiva popis svojih „najvećih obožavatelja“, odnosno ljudi koji najčešće reagiraju na objavu te stranice.
Istinom protiv laži i to je smatralo potrebno uvrstiti u tekst o Faktografu i to uz upozorenje:
„Nemojte je uzeti jer im služi da vas smjeste u svoju crnu udbašku knjigu kako bi vas lakše pratili.“

Faktograf nema veze niti s dijelom teksta koji je označen kao „NAPOMENA“, a glasi: „Upadaju nam u računalo, mijenjaju slike na objavama, iskrivljuju riječi, blokiraju linkove, usporavaju na serveru, a DORH je dao nalog za obradu novinara koji pišu za Ipl!“.
Faktograf nema ni namjere, niti tehničke uvjete baviti se takvim stvarima.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.