Ocjena točnosti

Hrvatska je po minimalnoj plaći na začelju EU

foto HINA/ Tomislav PAVLEK/tp

Hrvatska je po visini minimalne plaće još uvijek na začelju Europske unije“, izjavio je Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata, šaljući u ime kluba te stranke kao i HSS-a u saborsku proceduru prijedlog zakona o minimalnoj plaći.

Prema zadnjim podacima Europskog statističkog ureda (EUROSTAT), iz srpnja ove godine, Hrvatska se doista nalazi među državama članicama s nižim iznosom minimalne plaće. Kada se pogledaju sve članice EU-a u kojima je reguliran iznos minimalne plaće, a riječ je o 22 od 28 država,  Hrvatska je po visini minimalne plaće na 18. mjestu.

Svrstana je u drugu grupu država članica u kojima se minimalna plaća kreće od 500 do maksimalno tisuću eura. S minimalcem od 506 eura Hrvatska je u toj grupi deset članica Europske unije (EU) na zadnjem mjestu dok Slovenija s minimalnom plaćom od 887 eura prednjači.

Nižu minimalnu plaću od one koja je propisana u Hrvatskoj imaju četiri članice EU-a, svrstane u prvu grupu članica u kojima minimalac iznosi maksimalno 500 eura. U toj grupi su Mađarska, Latvija, Rumunjska i Bugarska, koja ima najniži minimalac u Europi, u iznosu od 286 eura.

U trećoj grupi zemalja su one u kojima minimalna plaća iznosi najmanje tisuću eura mjesečno. U toj grupi su Španjolska, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Belgija, Nizozemska, Irska i Luksemburg, a minimalac se kreće od 1050 eura u Španjolskoj do 2071 euro u Luksemburgu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.