Faktograf.hr

Samo činjenice

Nije točno da je srpski predsjednik Vučić pobjedu na izborima slavio s Miroslavom Škorom

Screenshot: Dnevno.ba

“(VIDEO) Procurio šokantan video: Vučić sa Škorom slavio pobjedu na izborima”, naslov je teksta objavljenog 17. listopada na portalu Dnevno.hr. Tekst u kojem portal Dnevno.hr predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori zamjera navodno druženje s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem arhiviran je ovdje.

Citirana tvrdnja netočna je na više razina, te se očigledno radi o dezinformaciji čija je svrha ogaditi predsjedničkog kandidata Škoru dijelu biračkog tijela sklonog desnim i nacionalističkim političkim opcijama, kojem se Škoro obraća u kampanji. Portal Dnevno.hr u svrhu ove manipulacije reciklira javni događaj star dvije godine, na kojem je Škoro bio angažiran kao pjevač, a koji je Vučić pohodio po službenoj dužnosti. Radi se o Međunarodnom sajmu gospodarstva, održanom u travnju 2017. u Mostaru.

Predmetna snimka, za koju Dnevno.hr sada tvrdi da je “iscurila”, sugerirajući kako javnosti nije bila ranije poznata, na YouTube je postavljena još 4. travnja 2017. godine. Nemoguće je da urednicima portala Dnevno.hr to nije bilo poznato, s obzirom da ju je na YouTube postavio njihov sestrinski portal Dnevno.ba. U travnju 2017. na svom webu o ovom je događaju izvijestila i Slobodna Dalmacija, i to ispod sljedećeg naslova: “Aleksandar Vučić svoju pobjedu na izborima u Srbiji proslavio uz stihove Miroslava Škore!”.

Sadržaj snimke također ne odgovara tvrdnji iz naslova portala Dnevno.hr. Na snimci se, naime, glas Miroslava Škore čuje tek u pozadini, dok izvodi pjesmu “Moja Hercegovina”, a kamera snima regionalne političare koji su u Mostar došli posjetiti sajam. Može se tako vidjeti da se Vučić na sajmu družio s predsjednikom HDZ-a i Vlade RH Andrejem Plenkovićem, kao i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Snimka ne pokazuje susret Škore i Vučića, do kojeg vjerojatno nije ni došlo.

U Srbiji su dva dana ranije, 2. travnja 2017. godine, doista održani predsjednički izbori na kojima je Vučić pobijedio. Međutim, sajam u Mostaru ni na koji način nije povezan sa srpskim predsjedničkim izborima, niti je Vučić u Mostar došao slaviti izbornu pobjedu.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.