Maras tvrdi da je Zagreb u pola godine uložio tek 15 milijuna kuna u obrazovanje. Uloženo je mnogo više

G. G.

Nije normalno da u gradu Zagrebu u prvih šest mjeseci ulažemo u obrazovanje, odnosno u vrtiće i osnovne i srednje škole manje od 15 milijuna kuna, a s druge strane da imamo u proračunu stavku od preko 100 milijuna kuna za žičaru i spomenike“, rekao je Gordan Maras, šef zagrebačkog SDP-a najavljujući kako ta stranka neće na sjednici Gradske skupštine podržati prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za 2019. 

Da je u pola godine u vrtiće, osnovne i srednje škole uloženo manje od 15 milijuna kuna, prema podacima iz Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Grada Zagreba za ovu godinu (koji se može otvoriti i pogledati na ovom linku), nije točno.

Iz prijedloga polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje utrošeno je ukupno gotovo 708,9 milijuna kuna, dok su izdaci za srednjoškolsko obrazovanje u tom periodu iznosili nepunih 104,4 milijuna kuna. Ukupno se, dakle, radi o iznosu od 813,3 milijuna kuna, tj. 54 puta više nego što Maras tvrdi da je uloženo u vrtiće i škole.

Riječ je o sredstvima koja su planirana proračunom i utrošena za funkcioniranje ta tri sustava i koja osim redovnih troškova sustava, poput plaća, režijskih troškova, plaćanja posebnih programa pokrivaju i izdatke za opremanje i održavanje ustanova.

U kontekstu u kojem Maras uspoređuje ulaganje u obrazovanje s ulaganjima u žičaru i spomenike, može se tumačiti da je mislio isključivo na ulaganja u građevinske radove. No, ni u tom slučaju nije u pravu.

Prema proračunskim stavkama, u opremanje vrtića, kao i opremanje i održavanje osnovnih i srednjih škola, u prvih pola godine utrošeno je gotovo 45 milijuna kuna. Iz razdjela gradskog Ureda za obrazovanje proizlazi i da je dodatnih preko 54 milijuna kuna uloženo u novosagrađene odgojno-obrazovne projekte, dok je preko sedam milijuna kuna uloženo u prenamjenu prostora u Vlaškoj 87 za potrebe glazbene škole. Na izgradnju, održavanje i opremanje vrtića i škola ukupno je u prvih šest mjeseci dakle uloženo 106 milijuna kuna, odnosno sedam puta više nego što Maras tvrdi da je uloženo.

Kada je riječ o žičari i spomenicima, Maras je u pravu. Proračunom Grada Zagreba za cijelu ovu godinu planirano je za novu žičaru na Sljemenu utrošiti 29 milijuna kuna. Međutim, samo u šest mjeseci potrošeno je četiri puta više, odnosno preko 107,3 milijuna kuna.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"