Razotkriveno

Ne postoji plan za kontrolu broja stanovnika trovanjem vode i hrane

Foto: PixaBay

„Zapadna Elita više od 80 godina koristi hranu i vodu kako bi širila bolesti i sterilizirala stanovništvo u svrhu depopulacije. Sve je opisano u knjizi „Eko-nauka“ koju je napisao savjetnik za nauku u Bijeloj kući John P. Holdren“, temeljna je to tvrdnja teksta prepunog dezinformacija na portalu „Istinom protiv laži“.

Tekst naslovljen „Konzum vas vodi u smrt!“ originalno je objavljen 2017. godine, no ovih se dana ponovno počeo rapidno širiti Facebookom te je dosegao preko 4 tisuće podjela. Tekst je arhiviran ovdje. 

Teza da je u knjizi „Eko-nauka“ (originalnog naziva Ecoscience op.a) bivši savjetnik nekadašnjeg američkog predsjednika Barracka Obame iznosio „upute“ za depopulaciju u više je navrata opvrgavana. Unatoč tomu, ovu tezu još su češće promicali teoretičari zavjera poput radijskog voditelja Alexa Jonesa na kojeg se poziva portal „Istinom protiv laži“ ili u više navrata diskreditirani novinari.

Otprije raskrinkana dezinformacija opet  se vraća

Alex Jones u svojoj radijskoj emisiji, na koju se „Istinom protiv laži“ poziva u potpunosti je neopravdano i netočno nazvao Holdrena jednim od „najvećih eugeničara današnjice“.

„Njegova knjiga [pokazuje] sve što nam rade“, rekao je Jones.

Iako ova dezinformacija godinama kruži internetom, detaljno ju je opovrgnuo još 2009. Pulitzerom nagrađeni američki portal za provjeru činjenica PolitiFact. Tada je dezinformacije povezane s Holdrenovim radom pronosio Glenn Beck, radijski voditelj gotovo jednako kao Jones poznat po širenju teorija urote.

Uz proučavanje knjige, PolitiFact je zaprimio i odgovore iz Holdrenova ureda, ali i od koautora knjige.

„Citati koji se koriste kako bi se sugeriralo da Dr. Holdren podupire pristupe limitiranju populacijskog rasta metodama prisile uzeti su iz fakultetskog udžbenika napisanog 1977 o ekološkoj znanosti i javnim politikama. Citirani materijal uzet je iz dijela knjige kojima se opisuju mogući različiti pristupi ograničavanja populacijskog rasta, a nakon čega je u knjizi zaključeno da je mišljenje autora da je njihova preferenca koristiti isključivo nerepresivne pristupe prije nego ekološki i društveni (negativni) učinci prenapučenosti očajna društva dovedu do korištenja prisilnih metoda. Dr. Holdren nikada nije bio zagovornik ‘obveznih pobačaja’ ili drugih represivnih metoda za ograničavanje populacije“, navodi PolitiFact.

Autori knjige “Ekoznanost” nisu davali nikakve preporuke za depopulaciju

Izjave su tada PolitiFactu dali i koautori knjige koji naglašavaju da je riječ o zajedničkom radu ispisanom na više od 1000 stranica.

„Nismo tada bili, ni ranije, a niti sada ‘zagovornici’ drakonskih mjera za limitiranje populacije kakve smo u knjizi opisali – ali ne i preporučivali – i gdje smo na 60 stranica kategorizirali puni spektar populacijskih politika u to vrijeme (…)“, rekli su koautori Annie and Paul Ehrlich.

O sterilizatorima u vodi autori knjige tada su tek teoretizirali.

„Dodavanje sterilizatora u pitku vodu ili živežne namirnice je prijedlog koji zgražava ljude više od brojnih drugih represivnih metoda kontrolne plodnosti. Takvo što postavljalo bi brojna teška politička, legalna i društvena pitanja, da ne govorimo uopće o tehničkim poteškoćama. Takvi sterilizatori danas ne postoje, a čini se i da se ne razvijaju. (….)“, citira PolitiFact dijelove Holdrenove knjige iz kojih je očito u kolikoj mjeri „Istinom protiv laži“ i drugi hrvatski i regionalni mediji koji su objavili ovu dezinformaciju obmanjuju i zastrašuju javnost.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.