Razotkriveno

Ne, voda nema memoriju. Ne pamti i ne čuje vaše riječi

Foto: Rony Michaud// Pixabay

“Pre nego što nekome izgovorite ružne i grube riječi, sjetite se da dvije trećine ljudskog organizma čini voda, a japanski naučnik Dr. Masaru Emoto je laboratorijski dokazao da riječi i emocije koje upućujemo drugima, izazivaju promjene u molekularnoj strukturi vode”,  netočno se navodi u tekstu portala Novi svjetski poredak koji se ovih dana širi društvenim mrežama.

Znanstveno je dokazano upravo suprotno – riječi i emocije nemaju ama baš nikakvog utjecaja na “molekulranu strukturu vode”.

Tekst naslovljen “Zapanjujuće istraživanje: Voda pamti, pazite što pričate” (arhiviran ovdje), kako navode, prenijeli su s portala poznatog po širenju dezinformacija – Sputniknews.com.

No, uz portale poznate po dezinformacijama, prije nekoliko godina pseudoznanstvena teorija Masaru Emotoa dobila je prostor i na Hrvatskoj radioteleviziji. Kako je pisao Tportal, dogodilo se to zahvaljujući dokumentarnom filmu “Voda – misterij života” iz 2011. u kojem autor Robert Bezbradica kroz komentare navodnih stručnjaka, doktora alternative, redatelja i autora, voditelja vodoopskrbe i sl. ponavlja sve dobro poznate newagerske pseudoznanstvene teze.

Dr. sc. Tomislav Portada u istom je tekstu objasnio zbog čega je riječ o pseudo znanstvenoj teoriji.

“Teorija o memoriji vode, prema kojoj bi voda pamtila informacije o molekulama s kojima je došla u dodir, jedna je od klasičnih pseudoznanstvenih besmislica”, rekao je kemičar Portada Tportalu.

“Japanski poduzetnik i pisac, alternativni liječnik Masaru Emoto, koji je predstavljen u dokumentarcu, 90-ih je postavio teoriju, utemeljenu na fotografijama kristala da voda pamti informacije te da čak reagira na emocije, odnosno na tepanje, lijepe i ružne riječi. On je tvrdio da estetska ljepota kristala vode ovisi o tome kako se njome postupalo prije nego što je zamrznuta. No svi pokušaji znanstvenika da ponove njegova istraživanja su propali. Zapravo se pokazalo da oblici kristala ni na koji način ne ovise o tome s kakvim je mislima i emocijama bila zaokupljena osoba koja je provodila pokuse. Očito je da je on selektivno birao kristale, odnosno da nije napravio nasumičan pokus”, objasnio je Portada.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.