Stranica “Dom po mjeri” obmanjuje korisnike i ne dijeli nikakve kuće

A. Br.

“Imate jedinstvenu priliku da osvojite montažnu kuću vrijednu 28000 evra za samo par lajkova”, navodi se u lažnoj objavi Facebook stranice “Dom po mjeri” (arihiviranoj ovdje). Ta lažna objava u samo nekoliko dana podijeljena je 7 tisuća puta.

Pratitelje svoje Facebook stranice administratori potiču da “lajkaju”  stranicu Dom po mjeri, navedenu lažnu objavu, ali i da u komentaru “označe jednog prijatelja” kako bi se povećao doseg ove lažne nagradne igre.

Fotografija kuće koja se navodno poklanja, pokazala je to pretraga korištenjem alata ReverseImageSearch uz pomoć kojega se detektiraju ranije objave fotografija na internetu, dio je asortimana estonske tvrtke Norges Hus.

“Nikada ranije nisam čula za tu stranicu”, rekla je zaposlenica te tvrtke Faktografu i tako potvrdila da je riječ o lažnoj nagradnoj igri.

Stranica istog naziva, podsjetimo, prije nekoliko mjeseci izvela je jednu od uspješnijih obmana korisnika Facebooka lažnim nagradnim igrama. Kako je Faktograf pisao, tada su lažno obećavali da će pokloniti „jednom sretnom dobitniku gotovu montažnu kućicu za izgradnju na lokaciji po izboru“. Ta je objava u samo nekoliko dana podijeljena preko 15 tisuća puta. U tom su slučaju administratori stranice koristili fotografiju montažne kuće „Balkanika“ koju proizvodi tvrtka Steco Centar iz Bosne i Hercegovine.

Faktograf je opširno pisao o lažnim Facebook profilima i stranicama – kako varaju, tko ih kreira i kako se na njima zarađuje – a više možete pročitati ovdje.

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"