Razotkriveno

Raskrinkavamo “Kalergijev plan”, rasističku i antisemitsku teoriju zavjere

Portal Tribun.hr sredinom listopada objavio je tekst naslovljen “Kalergijev plan etničkog čišćenja Europe” (arhiviran ovdje), u kojem promovira teoriju zavjere prema kojoj se u Europi pokušava stvoriti “miješana rasa bez osjećaja pripadnosti, kojom bi vladajuća elita mogla jednostavno upravljati”. Slične su tvrdnje kroz godine objavljivane na stranicama još nekolicine hrvatskih i regionalnih portala.

U tekstu se tvrdi kako je to bila stvarna namjera austrijskog političara i filozofa Richarda von Coudenhovea-Kalergija (Wikipedia), suosnivačem organizacije Paneuropska unija (zajedno s Ottom von Habsburgom) i jednim od ranih zagovornika europske integracije. Prema tekstu objavljenom na portalu Tribun, Kalergijeva stvarna namjera bila je izbrisati europske identitete “u svrhu stvaranja ‘mješanaca’ podložnih kontroli”. Ova teorija zavjere sadrži i notu antisemitizma, s obzirom da se tvrdi kako bi, u Kalergijevoj viziji Europe, vladajuću elitu činili Židovi.

Teorija zavjere o “Kalergijevom planu” je, prema izvještajima organizacija kao što su Hope Not Hate, Right Wing Watch i Southern Poverty Law Centre, popularnima među sljedbenicima ideja radikalne desnice u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, ali širi se i unutar zemalja Europske unije. Talijanski portal Linkiesta, specijaliziran za istraživačko novinarstvo, pisao je kako talijanska nacionalistička stranka Liga eksploatira teoriju zavjere o “Kalergijevom planu” u propagandne svrhe, usporedivši ovu teoriju s ozloglašenim “Protokolima sionskih mudraca”, fabriciranom antisemitističkom publikacijom koja je uvelike doprinijela diskriminaciji, progonu i genocidu nad Židovima.

Čitava je teorija inspirirana predviđanjem koje je Kalergi iznio u svojoj knjizi “Praktični idealizam” (Wikipedija), a koje glasi ovako: “Čovjek budućnosti bit će miješane rase. Današnje rase i klase postupno će nestajati zbog iščezavanja prostora, vremena i predrasuda. Euroazijsko-negroidna rasa budućnosti zamijenit će raznolikost naroda raznolikošću pojedinaca”.

Kalergi, međutim, nije nigdje napisao da je svrha takvog miješanja rasa lakše kontroliranje stanovništva od strane nekakve skrivene “elite”, niti se zalagao za takav rasplet zbivanja, već ga je jednostavno smatrao neizbježnim razvojnim putem. Također, iako je nepobitno bio veliki zagovornik europske integracije, Kalergi se u svojim zapisima nije zalagao za brisanje europskih nacionalnih identiteta.

Organizacija Paneuropska unija svoju podružnicu ima i u Hrvatskoj, a među članovima Hrvatske paneuropske unije su i neke javne ličnosti. Kao što je Faktograf pisao nakon što je rad Hrvatske paneuropske unije podržan javnim novcem koji im je dodijelila Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, u predsjedništvu hrvatske podružnice ove udruge sjedili su premijer Andrej Plenković, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i bivši ministar obrazovanja Pavo Barišić.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.