Mikulić: Na izborima 2014. godine Zagreb je bio ključan za pobjedu Grabar-Kitarović

G. G.

Digli smo stupanj mobilizacije, na prošlim izborima 2014. godine Zagreb je bio ključan za pobjedu i uopće ne sumnjam u to kada vidim ljude i sve što se provodi ovih dana. Naravno, i spremnost naše kandidatkinje i apsolutnu podršku HDZ-a da ćemo u drugom krugu ostvariti pobjedu i da će Kolinda Grabar-Kitarović u sljedećih pet godina biti predsjednica Hrvatske”, izjavio je Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačkog HDZ-a i glavni državni inspektor uoči zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u ponedjeljak.

Međutim, Mikulićeva tvrdnja da je Zagreb na prošlim predsjedničkim izborima bio ključan za pobjedu HDZ-ove kandidatkinje, nije točna. U prvom krugu predsjedničkih izbora 2014. godine, u kojem je sudjelovalo četvero kandidata, tadašnji predsjednik Ivo Josipović u Gradu Zagrebu osvojio je najveću potporu birača. Točnije, za njega je glasalo 40,17 posto birača dok je Kolinda Grabar-Kitarović s potporom 35,04 posto birača bila na drugoj poziciji.

U drugom krugu predsjedničkih izbora, Josipović je u Zagrebu pridobio 51,89 posto birača, dok je za Grabar-Kitarović glasalo 48,11 posto birača. To su službeni podaci Državnog izbornog povjerenstva koji demantiraju tvrdnju da je 2014. godine Zagreb bio ključan za pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović.

U prvom krugu ovogodišnjih predsjedničkih izbora, održanih 22. prosinca, najveću potporu birača u Zagrebu osvojio je Zoran Milanović (33,02 posto) dok se Kolinda Grabar-Kitarović s potporom od 19,36 posto birača našla na trećoj poziciji. Između dvoje kandidata koji su ušli u drugi izborni krug bio je Miroslav Škoro s potporom 23,79 posto birača u Zagrebu.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"