Razotkriveno

Korištenjem HRT-ovog loga, lažnog intervjua i obmanjujućeg sadržaja žele se dočepati vašeg novca

Lažni intervju s navodnim hrvatskim studentom uz prikazivanje HRT-ovog loga, kako bi se ostvario dojam da je riječ o intervjuu njihovog novinara, proteklih se dana masovno širi Facebookom.

Tekst naslovljen “SVAKODNEVNO U HRVATSKOJ LJUDI UMIRU OD MOŽDANIH I SRČANIH UDARA! IMA LI NETKO PLAN ZA NJIHOVO SPAŠAVANJE?”, posebno je gnjusan pokušaj ostvarivanja financijske koristi prevarom. Naime, administratori stranice tvrde da oboljelima nude “novi preparat koji može spasiti milijune života”  i da ga “hrvatski građani mogu dobiti po povlaštenom programu”. Tekst je arhiviran ovdje.

Čitatelje pokušavaju navesti da im za “preparat” uz ime i prezime, ali i broj telefona, uplate nešto manje od 300 kuna.

“Hrvatski student vunderkind dobio je najvišu medicinsku nagradu zemlje za otkrivanje načina liječenja povišenog tlaka i sprječavanje rane smrti od moždanog ili srčanog udara”, navodi se u tekstu uz fotografiju koja prikazuje navodnog “Nikolu Petkovića”.

No, kako smo ustvrdili koristići se alatom “RevEye” za pretraživanje fotografija na internetu, fotografija zapravo prikazuje Rocca Michaela Sanabria, sudenta dobitnika Live out loud stipendije.

Na Youtube kanalu organizacije koja dodjeljuje spomenutu stipendiju moguće je pogledati i njegov govor nakon dodjele nagrada 2016. godine.

Slične prevare nešto su učestalije proteklih tjedana na hrvatskom govornom području na Facebooku. Čitatelje smo tako nedavno upozoravali na lažnu stranicu koja koristi logo 24sata i fotografije ruskog političara za krađu novca, također, prodajom lažnog lijeka. Upozoravali smo i na lažne oglase koji su čitatelje pokušavali obmanuti lažnim intervjuima s Emilom Tedeschijem, vlasnikom Atlantic grupe.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.