Aktualno

Kujundžić kod Europske komisije urgirao da se dobiveni projekt za Srebrnjak preusmjeri u nepostojeću bolnicu

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

„Mene ne zanima translacijski centar. Mene zanima Nacionalna dječja bolnica. Mene zanima Sveučilišna bolnica. Mene zanima kako sačuvati hrvatsku medicinu koja će pratiti svjetsku medicinu, a ne igrati se malih bolnica svatko na svom bregu. To nije 20. stoljeće. To je 19. stoljeće“, izjavio je, među ostalim Milan Kujundžić, ministar zdravstva, gostujući u emisiji Otvoreno u kojoj je se razgovaralo o slučaju Dječje bolnice Srebrnjak (HRT).

U uvodnom izlaganju ministar zdravstva iznio je cijeli niz interesantnih tvrdnji. Tako je, među ostalim, ustvrdio da je izgradnja translacijskog centra na Srebrnjaku promašeni projekt.

„To je zapravo promašeni projekt. U maloj bolnici koja je do jučer bila specijalizirana bolnica, u njoj da niče translacijski centar koji mora imati fundamente u znanosti, u klinici, u širini cijele medicine… Zagovarao sam, i sada držim, i činio sam sve da se to napravi u Blatu, da taj Centar za translacijsku medicinu bude u sklopu nove pedijatrije Nacionalne dječje i Nacionalne sveučilišne bolnice gdje će biti na okupu i research, dakle oni ljudi koji imaju znanje u researchu, koji imaju znanje u klinici. Dakle, vrlo često govore o researchu, o klinici, oni koji nemaju nikakvo znanje ni o researchu ni o klinici“, ustvrdio je Kjundžić i potom priznao da je od Europske komisije tražio da sredstva odobrena za projekt – preusmjeri.

Kujundžić: Od EK sam tražio da Srebrenjakov novac preusmjeri u Blato

„I Europskoj komisiji sam rekao – molim vas pokušajte nam te novce samo premjestiti na drugu lokaciju. Činio sam sve. Zaustavili su me jer da se, navodno, administrativno nije moglo. Ja vjerujem da se moglo i sada vjerujem da bi se moglo“, obznanio je Kujundžić, objašnjavajući kako bi to bilo „pravo za hrvatsku djecu, hrvatsku medicinu, hrvatsku budućnost“.

Tijekom televizijskog gostovanja Kujundžić se vraćao na pitanje translacijskog centra, pa je tako poručio i: „Kamo sreće da smo to mogli premjestiti u Blato“, „Bilo bi bolje da je u Blatu. Ako će biti gore, nekako ćemo ih koristiti“.

Ministar zdravstva je, dakle, javno priznao da je pokušao zaustaviti projekt čije je financiranje odobreno iz fondova Europske unije, odnosno pokušao je intervenirati da se sredstva namijenjena za taj projekt preusmjere u nepostojeću bolnicu.

Prema ranijim planovima, projekt na Srebrnjaku već je trebao biti dovršen, no 2016. godine zaustavio ga je tadašnji ministar zdravstva Dario Nakić, iako su za njega bila osigurana EU sredstva, tvrdeći da projekt nije dovoljno dobro pripremljen. Na njegovoj pripremi nastavilo se raditi pa je u kolovozu iste godine održan radni sastanak. Takvi sastanci nastavljeni su i nakon što je Kujundžić zamijenio Nakića na čelu ministarstva. Kujundžić je, dakle, sudjelovao u pripremi projekta kojeg danas naziva promašenim.

Poziv za dodjelu sredstava za taj projekt proveden je početkom ljeta 2018. godine, a u srpnju prošle godine u Vladi je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Dječji centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak (CCTM)“, koji će se iz EU fondova financirati sa 432 milijuna kuna.

Bolnica u Blatu kao dežurno opravdanje

S druge strane, projekt dječje bolnice u Blatu kojeg je HDZ obećao izgraditi u svom predizbornom programu tek je lani pokrenut s mrtve točke. Na proljeće prošle godine Vlada i Grad Zagreb potpisali su Okvirni sporazum o suradnji na pripremi projekta „Izgradnje nacionalne dječje bolnice“ u zagrebačkom Blatu. Za taj projekt tek je osigurano 42,4 milijuna kuna, od čega je 85 posto financirano iz EU fonda za regionalni razvoj, za izradu tehničke i projektne dokumentacije. Bez tehničke i projektne dokumentacije, naime, projekt nije moguće prijaviti za sufinanciranje iz EU fondova. Plan je, pritom, da se bolnica u Blatu sufinancira iz idućeg proračunskog razdoblja.

Iz toga je jasno da je ministar zdravstva pokušavao urgirati da se već osigurana sredstva za pripremljeni projekt preusmjere u još uvijek nepostojeći projekt.

Ta nepostojeća bolnica pritom je argument kojeg Kujundžić zadnjih dana izvlači u različitim situacijama. Prošli tjedan je Dječju bolnicu u Blatu iskoristio kao opravdanje za smjenu Slavka Oreškovića, predsjednika Upravnog vijeća KBC Sestre milosrdnice (Večernji list). Ta smjena uslijedila je nakon incidenta u Vinogradskoj kada je Dijana Zadravec, zamjenica ravnatelja te bolnice, verbalno i fizički napala Miju Primorac, voditeljicu Odjela nabave medicinskih proizvoda u toj bolnici. Ministar zdravstva je ustvrdio kako je smjena na čelu Upravnog vijeća slučajno koincidirala s događajem u Vinogradskoj te da je pripremljena tjednima unaprijed.

„Strateški nam je cilj izgradnja nove Nacionalne dječje te Nacionalne sveučilišne bolnice, kao i sveučilišnih bolnica u Rijeci i Splitu te promjene u upravnim vijećima idu u tom smjeru, da kao vlada preuzmemo odgovornost za njihovu izgradnju. Zato je jedan državni tajnik imenovan u UV Rijeka a drugi u UV Vinogradske, koja zajedno s dječjom bolnicom u Klaićevoj čini temelj za novu Nacionalnu dječju bolnicu”, zaključio je Kujundžić.

 

*Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.