Faktograf.hr

Samo činjenice

Ne, u Tuzli nije razvijen tretman koji liječi rak za 20 minuta

Pixabay (stock)

“Tuzlanski ljekari napravili lijek o kojem svijet i Evropa pricaju, rak nestaje za 20min”, dezinformirajući je naslov teksta objavljenog na portalu Dominantni.com (arhiviranog ovdje), koji je na Facebooku samo u zadnja 24 sata podijeljen više od 1600 puta.

Radi se o dezinformaciji koja je u opticaju od 7. siječnja 2020. godine, a koja je nastala prenapuhivanjem javno dostupnih podataka o tretmanu tumora jetre koji se već godinama provodi u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, u susjednoj BiH.

Tekst koji se nalazi ispod citiranog naslova zapravo je samo skraćena i u manjoj mjeri prepravljena verzija starog teksta bosansko-hercegovačke novinske agencije Fena, objavljenog u studenom 2015. godine. Izvorni tekst je na portalu N1 i u brojnim drugim medijima objavljen 30. studenog 2015. godine.

Tvrdnja da je u Tuzli napravljen revolucionarni lijek protiv raka je netočna, isto kao i tvrdnja da rak zahvaljujući ovom tretmanu nestaje nakon 20-ak minuta. Točno je da se u Tuzli već godinama provodi opisani tretman etanolske ablacije tumora jetre, ubrizgavanjem alkohola u tumor. Takvi su postupci, međutim, u inozemstvu bili dostupni i ranije. Također, točno je da tretman etanolske ablacije traje 20-ak minuta, ali ne i da rak nakon toga nestaje. U nekim se slučajevima tretman može ponavljati više puta. Nadalje, važno je istaknuti i da se ovaj tretman ne može koristiti za liječenje svih oblika raka, već je primjenjiv isključivo u slučaju tumora jetre.

Citiramo ključni dio Feninog teksta koji je izbačen iz dezinformirajuće objave na portalu Dominantno.com:

“Kako je iz UKC Tuzla saopćeno, sama procedura traje 20-tak minuta, a pacijent već sljedećeg dana može ići kući. Dodatna pogodnost je da se može ponavljati onoliko puta koliko je potrebno da tumor u cijelosti nestane.

Prema riječima prof. Nermina Salkića, iako se radi o proceduri koja je primjenjiva na izuzetno odabranu grupu pacijenata, etanolska ablacija omogućava ili izlječenje ili značajno produženje života pacijenata koje se mjeri godinama.

Do sada su pacijenti u BiH, a koji su imali tumore jetre ili jetrene metastaze koji iz raznih razloga nisu bili pogodni za operativni tretman, za ovakve procedure morali ići van granica BiH.”

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.