Faktograf.hr

Samo činjenice

Poznatog novinara lažno predstavljaju kao iseljenika koji je zbog korupcije pobjegao u Irsku

Na portalu Paraf.hr objavljen je tekst pod naslovom “HRVAT IZ IRSKE ODGOVORIO PLENKOVIĆU: ‘Sotono, nismo mi otišli da bi zaradili, već da bi radili'”. Radi se o navodnoj reakciji na intervju premijera Plenkovića za njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung. Hrvatski je premijer u ovom razgovoru, između ostalog, ustvrdio da mnogi mladi ljudi koji odlaze raditi u inozemstvo Hrvatsku napuštaju zbog financijskih razloga, a ne zbog korupcije i nepotizma.

Portal Paraf u svom tekstu (arhiviranom ovdje) ne navodi ime osobe čije izjave navodno prenose, niti izvor ovih tvrdnji. Ne navode jesu li s osobom koju citiraju osobno razgovarali, ni odakle su preuzeli navodne izjave Hrvata iz Irske.

Tekst su zato ilustrirali fotografijom muškarca na ulici u Dublinu, kojem su oči i dio lica zamagljene. Uobičajeno je da se fotografije na ovaj način obrađuju kad postoji potreba da se zaštiti identitet izvora koji želi ostati anoniman. Međutim, čovjek na fotografiji nikako ne može biti izvor portala Paraf.hr, zato što se radi o novinaru Josipu Šariću.

Fotografija je zapravo screenshot iz priloga “Zašto je Irska za Hrvate obećana zemlja” koji je Šarić napravio za televiziju Al Jazeera Balkans.

ISPRAVAK: Na jednom mjestu u ovom tekstu je portal Paraf.hr izvorno bio pogrešno imenovan kao portal Tribun.hr. Greška je naknadno ispravljena.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.