Milanovićeva tvrdnja da Hrvatska nije ništa uplatila u fond Inicijative triju mora je točna

S.D.

Hrvatska je uložila nula kuna za Inicijativu triju mora“, ponovio je Zoran Milanović u prvom intervjuu nakon izbora na Novoj TV tvrdnju koju je već iznio i tijekom jednog od sučeljavanja u sklopu predizborne kampanje.

Inicijativa triju mora, koju je kao svoj posebni doprinos na vanjskopolitičkom planu stalno isticala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, u članstvu ima 12 država: Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Austriju, Sloveniju, Estoniju, Litvu, Latviju, Rumunjsku i Bugarsku. Prvi summit Inicijative održan je u Dubrovniku 25. i 26. kolovoza 2016., uz domaćicu Kolindu Grabar Kitarović, i završio je deklaracijom o suradnji na gospodarskim pitanjima, s naglaskom na područje energije, transporta i komunikacijske infrastrukture. Drugi summit u Varšavi 6. i 7. srpnja 2017. pohodio je i američki predsjednik Donald Trump. Treći je održan 2018. u Bukureštu, a četvrti 2019. u Ljubljani, kojom prilikom je objavljeno i konstituiranje investicijskog fonda Inicijative.

Taj bi fond trebao pokriti infrastrukturne projekte do vrijednosti od 100 milijardi eura, dok se ukupne potrebe regije obuhvaćene Inicijativnom triju mora procjenjuju na preko 570 milijardi eura. Zamišljeno je da se taj investicijski fond financira iz sredstava pojedinih članica ili iz EU fondova, iako se sada rađaju sumnje da će se nakon Brexita značajno smanjiti ukupna euro sredstva.

Na prva sredstva u visini od 500 milijuna eura obvezale su se poljska i rumunjska razvojna banka.

Točna je Milanovićeva izjava kako Hrvatska još nije uplatila ništa u taj fond (iako se ne može reći da ništa nije potrošila na Inicijativu, a s obzirom da je predsjednica bila domaćica skupu u Dubrovniku i redovito je odlazila na druge summite Inicijative).

Faktograf je prije više od dva tjedna – odmah nakon što je Milanović u jednoj od svojih debata rekao kako Hrvatska financijski ne podupire Inicijativu poslao upit Ministarstvu vanjskih i europskih poslova od kojeg smo željeli saznati kakav je dogovor među članicama kad je riječ o organizacijskom i financijskom aspektu Inicijative, odnosno kako Hrvatska u ovom trenutku gleda na prioritete rada Inicijative triju mora. Odgovor nismo dobili.

Pitanje je kakva će ubuduće biti uloga Hrvatske u toj inicijativi koja se odvija na predsjedničkoj razini, a s obzirom da Milanović smatra da je „sama ta ideja redundantna, suvišna i okuplja ogromnu količinu država koje su skupljene bez kriterija“.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"