Razotkriveno

Spomenica Domovinskog rata Kreše Beljaka nije krivotvorina

Foto: Facebook Krešo Beljak

“Sve izlazi na vidjelo” nadnaslov je neutemljenog teksta portala Dnevno.hr naslovljenog “BELJAK IMA KRIVOTVORENU SPOMENICU DOMOVINSKOG RATA?! BEGOVIĆ: ‘Evo po čemu se odmah vidi da je falsifikat’”, koji se posljednja dva dana širi Facebookom.

U tekstu u kojem citiraju “pravaškog dužnosnika i analitičara političkih zbivanja” Branimira Begovića, portal Dnevno netočno tvrdi da je Spomenica Domovinskog rata koju je nekoliko dana ranije na svojoj službenoj Facebook stranici objavio čelnik HSS-a Krešo Beljak krivotvorina. Beljak je to učinio nakon što ga se u danima prije objave ponovno prozivalo da je “lažni branitelj”, iako on tvrdi da je bio pripadnik HOS-a.

“Opet šire laži o meni. Bez ikakve namjere da se pravdam ili nekome očitujem o svom ratnom putu i sudjelovanju u Domovinskom ratu, reći ću tek da sam ponosan što sam bio aktivni sudionik i tek mala karika u lancu onih koji su obranili Hrvatsku od velikosrpske agresije. Ponosan sam i na ove dvije povelje”, napisao je, između ostalog, Beljak u objavi kojoj je priložio fotografiju Spomenice Domovinskog rata te fotografiju Nagrade za životno djelo Grada Samobora koju je primio kao pripadnik 151. samoborske brigade.

“Kako bi dokazao istinitost svojih tvrdnji, Beljak je objavio fotografiju Spomenice Domovinskog rata za koju mnogi tvrde da je riječ o običnom falsifikatu”, navodi portal Dnevno.

Iako tvrde da je riječ o “mnogima”, u svojemu tekstu citiraju tek Branimira Begovića. Iz teksta se može zaključiti da su najprije uočili njegovu objavu na Facebooku, a potom ga kontaktirali da objavu komentira za njihov portal.

“Svaki grafolog reći će da se radi o krivotvorini. Obratite pozornost na različitost triju velikih slova na svakom dokumentu, i zamuljani datum na Spomenici. Posebno u oči bode ime Krešo Beljak na “Nagradi za životno djelo”. Toliko jadno da je teško uopće što reći”, napisao je Begović uz priložene fotografije, prenosi Dnevno.hr.

Ured predsjednice: Spomenica je autentična

Iz objavljenog teksta proizlazi da Dnevno.hr ni na koji način nije provjeravao izjave Branimira Begovića, već ih je naprosto prenio. Njegove izjave zato je provjerio Faktograf.

Uredu predsjednice Republike poslali smo upit je li Ured predsjednika, odnosno predsjednik Tuđman, Kreši Beljaku izdao “Spomenicu Domovinskog rata”. Naznačili smo daj je predsjednik HSS-a nedavno na Facebooku objavio fotografiju “Spomenice Domovinskog rata” sa svojim imenom – Krešo (Pavao) Beljak, a da je datum izdavanja teško razlučiti, iako se čini se da je u pitanju 1994. godina te da je Spomenicu potpisao predsjednik Franjo Tuđman.

Iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović zaprimili smo odgovor da se u njihovoj evidenciji zaista nalazi takva odluka predsjednika Tuđmana.

“Obavještavamo Vas kako je u pomoćnim evidencijama Ureda predsjednice Republike evidentirano da je KREŠO (Pavao) BELJAK odlikovan Spomenicom domovinskog rata, Odluka, PA7-248/1-94 od 23. lipnja 1994. godine, pripadnik 151. brigade HV „R“ Samobor. Kako je sva arhivska građa iz tog razdoblja, sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske predana u Hrvatski državni arhiv, uvid u Odluke može se napravi u Hrvatskom državnom arhivu”, navodi se u odgovoru Ureda predsjednice Faktografu.

Podsjetimo, Faktograf je ranije pisao kako je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta RH dodijelilo 98.000 kuna bespovratnih europskih sredstava portalu Dnevno.hr, koji je godinama slovio za jednog od vodećih proizvođača dezinformacija u hrvatskom medijskom prostoru. Novac iz Europskog fonda za regionalni razvoj dodijeljen im je kako bi redizajnirali svoj portal, a s ciljem omogućivanja čitateljima da brže i lakše dođu do “informacija koje ih zanimaju”, te kako bi izdavač portala Dnevno.hr povećao svoje prihode. Više možete pročitati ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.