Ocjena točnosti

Ministrica Bedeković tvrdi da “ne može ulaziti u nadležnost centra za socijalnu skrb”. To nije točno

“Ne mogu ulaziti u nadležnost Centra za socijalnu skrb”, izjavila je Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, komentirajući odluku zagrebačkog Centra za socijalnu skrb kojom je odbijen zahtjev životnih partnera Ive Šegote i Mladena Kožića za udomljavanjem djeteta (N1).

Bila je to druga odbijenica koju je ovaj istospolni par dobio od Centra za socijalnu skrb (CZSS), i to nakon što je Upravni sud u prosincu prošle godine poništio prethodnu odbijenicu, označivši je diskriminatornom. Upravni sud tako je naredio CZSS-u da ponovo razmotri zahtjev Šegote i Kožića za udomljavanjem djeteta, što je ravnateljica zagrebačkog CZSS-a Tatjana Brozić Perić odbila napraviti (Dugine obitelji, RTL Direkt).

Pravnica, aktivistkinja i članica političke platforme “Možemo!” Sandra Benčić zbog toga je podnijela kaznenu prijavu protiv ravnateljice zagrebačkog CZSS-a Tatjane Brozić Perić. Ravnateljicu CZSS-a Zagreb je Benčić prijavila zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neizvršavanja sudske odluke (članak 311. Kaznenog zakona).

Ministarstvo zaduženo za nadzor nad centrima za socijalnu skrb

Resorna ministrica Bedeković sada tvrdi da se ona u čitav slučaj ne može miješati, tj. da ne može propitivati odluke iz nadležnosti CZSS-a. Njena tvrdnja, međutim, nije točna. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nadležno je, kao što se uostalom navodi i na njihovim stranicama, za nadzor nad radom centara za socijalnu skrb. Na službenom webu ministarstva nalazi se i uputa građanima kako postupiti u slučaju da su nezadovoljni rješenjem centra za socijalnu skrb: “U slučaju nezadovoljstva rješenjem centra za socijalnu skrb može se izjaviti žalba Ministarstvu socijalne politike i mladih. Žalba na rješenje centra za socijalnu skrb ne odgađa izvršenje rješenja”.

Da ministrica ima ovlasti interveniranja u sporni slučaj, proizlazi i iz Zakona o socijalnoj skrbi. U članku 6., stavku 2. tog zakona navodi se da ministarstvo “nadzire obavljanje djelatnosti socijalne skrbi”. Inspekcijski nadzor, stoji u članku 223. istog zakona, provodi se nad primjenom i izvršavanjem zakona, drugih propisa te općih i pojedinačnih akata.

Drugim riječima, inspektori socijalne skrbi zaposleni u ministarstvu koje vodi ministrica Bedeković imaju sve ovlasti koje su im potrebne da nadzorom nad zagrebačkim CZSS-om utvrde je li u konkretnom slučaju došlo do protuzakonitog kršenja odluke Upravnog suda.

Europski sud za ljudska prava: Posvajanje ne može biti zabranjeno zbog spolne orijentacije

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu u više je navrata potvrdio da spolna orijentacija ne smije biti kriterij temeljem kojeg se europskim građanima određena prava odobravaju ili uskraćuju. U slučaju E.B. protiv Francuske, Europski sud za ljudska prava u odlučio je da se pravo na posvajanje ne može uskraćivati temeljem spolne orijentacije. U slučaju X i dr. protiv Austrije, Europski sud za ljudska prava odlučio je da je zabranjeno na različite načine tretirati životno partnerstvo i vanbračne zajednice. Slične je odluke o nedopustivosti diskriminiranja istospolnih parova Europski sud za ljudska prava donio i u odlukama Schalk i Kopf protiv Austrije te Pajić protiv Hrvatske.

Na nedopustivost diskriminacije istospolnih parova temeljem njihove spolne orijentacije je, uostalom, upozoravao i Ustavni sud RH. U priopćenju iz 2013. godine, Ustavni sud navodi sljedeće: “eventualna dopuna Ustava odredbom prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca ne smije imati nikakvog utjecaja na daljnji razvitak zakonskih okvira instituta izvanbračne i istospolne zajednice u skladu s ustavnim zahtjevom da svatko u Republici Hrvatskoj ima pravo na poštovanje i pravnu zaštitu svoga osobnog i obiteljskog života te svoga ljudskog dostojanstva”.

Netočno je da su znanstvenici protiv posvajanja za istospolne parove

Diskriminatorna odluka Centra za socijalnu skrb ponovno je potaknula i javnu raspravu o posvajanju djece od strane istospolnih parova. Udruga “U ime obitelji”, koja zagovara zabranu posvajanja za istospolne parove, tako je poručila da znanstvena istraživanja pokazuju kako posvajanje i udomljavanje djece od strane istospolnih parova nije u najboljem interesu djece. Ni to, međutim, nije točno: kao što je Faktograf već pisao, “znanstveni radovi” na koje se udruga “U ime obitelji” poziva toliko su nestručno i neprofesionalno napravljeni da ih je znanstvena zajednica potpuno odbacila.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.