Faktograf.hr

Samo činjenice

Simpsoni nisu predvidjeli koronavirus koji je krenuo iz Wuhana

Screenshot manipulirane fotografije.

“Fanovi kultne serije Simpsoni uvjereni su kako je ova animirana serija upozorila svijet na koronavirus, koji je uzburkao cijeli svijet, još prije 27 godina. Kao dokaze ovim tvrdnjama ističu epizodu Simpsona iz 1993. godine u kojoj se spominje virus zvani Osaka Flu koji se širio Springfieldom. Virus se počeo širiti gradom nakon što su stanovnici naručili kućanske aparate iz Japana”, započinje svoj tekst portal Imperij.

Netočnu tvrdnju portal Imperij ima već i svojemu naslovu “SIMPSONI PRIJE 27 GODINA UPOZORILI SVIJET NA KORONAVIRUS!”. Kultna animirana serija, naime, nije se u spomenutoj epizodi referirala na koronavirus koji se od prosinca prošle godine iz Wuhana proširio diljem svijeta.

Dok brojne dezinformacije i misinformacije za cilj imaju širenje teorija urote koje predstavljaju ugrozu za javno zdravlje, ova misinformacija o previđanju koronavirusa u Simpsonima prvenstveno služi povećanju prometa medijima, a posljedično i zaradu na klikovima.

U spornom tekstu, portal Imperij poziva se na široko rasprostranjene, ali netočne fotografije koje lažno prikazuju spomen koronavirusa u 21 epizodi četvrte sezone Simpsonsa. Tekst je potkrijepljen tek anonimnim tweetom (kojega možete vidjeti niže).

Naime, tri fotografije prikazuju kadrove iz epizode četvrte sezone, dok je četvrta (u lijevom kutu gornje fotografije) u originalu prikazuje kadar iz potpuno druge epizode Simpsona te je naknadno manipulirana kako se na njoj napisalo “Coronavirus”, pisao je američki portal za provjeru činjenica Snopes. Na netočne informacije koje su prenijeli i brojni svjetski mediji, upozorili su i drugi fact-checking mediji, poput bosansko-hercegovačkog portala Raskrinkavanje.ba ili turskog Teyita.

Originalnu fotografiju kadra iz šeste epizode 22. sezone možete vidjeti niže:

Točne i relevantne informacije vezane za širenje koronavirusa na hrvatskom jeziku moguće je pronaći na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovija saznanja u vezi koronavirusa”, izvijestili su. Njihovim stranicama možete pristupiti klikom na ovaj link.

Faktograf je i ranije raskrinkavao misinformacije i dezinformacije povezane s koronavirusom, a možete ih pročitati ovdje, ovdjeovdje i ovdje.  

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.