Razotkriveno

Nema dokaza da je koronavirus kreiran u laboratoriju u Wuhanu

Foto: EPA/YFC CHINA OUT

“U laboratoriju u Wuhanu stvoren je corona virus koji je greškom izašao iz laboratorija” – naslov je teksta objavljenog na portalu HOP koji se proteklih dana širi društvenim mrežama.

“Koronavirus uzgojen je u laboratoriju i greškom znanstvenika pobjegao je iz laboratorija”, tvrdi se u tekstu.

Naime, nema nikakvih dokaza da je koronavirus kreiran u laboratoriju u Wuhanu. Slične tvrdnje poput one da je riječ o namjerno “u laboratoriju kreiranom biološkom oružju” također su raskrinkane u više navrata.

“Na temelju genoma virusa i njegovih svojstava nema nikakvih indikacija da je ovo proizvedeni virus”, zaključio je profesor Richard Ebright za američki Washington Post.

HealthFeedback, portal specijaliziran za provjeravanje činjenica u području zdravstva i znanosti, također je utvrdio da koronavirus nije kreiran u laboratoriju, a napominju i da su netočne tvrdnje da je virus ranije patentiran.

Točne i relevantne informacije vezane za širenje koronavirusa na hrvatskom jeziku moguće je pronaći na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovija saznanja u vezi koronavirusa”, izvijestili su. Njihovim stranicama možete pristupiti klikom na ovaj link.

Faktograf je i ranije raskrinkavao misinformacije i dezinformacije povezane s koronavirusom, a možete ih pročitati ovdjeovdje i ovdje.

ISPRAVAK (3. ožujka 2023.): Faktograf je u originalnom članku naveo kako “naslov sadrži netočne informacije o koronavirusu koje se u u više navrata raskrinkane, a neistinite informacije nalaze se i u samom tekstu”. Ta rečenica je uklonjena. Citirali smo i znanstvenike koji u veljači 2020.  javno tvrde da ni genom virusa niti njegova svojstva sadrže indikacije da je SARS-CoV-2 proizvedeni virus, navodeći da je tvrdnja o laboratorijskom curenju “pogrešna”. Međutim, pogreška je naša, jer nismo jasnije naglasili da je laboratorijska opcija otvorena. Dio znanstvene zajednice već je tada, premda u značajnoj manjini i raspravama mimo javnosti već tada uočio da postoje i genetske implikacije laboratorijske teorije, o čemu smo pisali u dva navrata [1, 2]. 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.