Razotkriveno

Antisemitskom teorijom zavjere potiču na mržnju prema Židovima

Pixabay (stock)

“Židovi nisu sa ovoga svijeta, a poslani smo da bismo ga osvojili – poruka rabina Michael Laitmana”, naslov je teksta objavljenog na portalu Matrix World (arhiviranog ovdje). U tekstu se iznosi antisemitska teorija zavjere prema kojoj židovska kabala Bnei Baruch u tajnosti radi na pokoravanju čovječanstva i ostvarivanju židovske dominacije nad čitavim svijetom.

Portal Matrix World veći je dio svog teksta preuzeo s američkog portala National Vanguard, glasila ekstremne rasističke desnice, poznatog po širenju neonacističkih i antisemitskih poruka (Media Bias/Fact Check).

U tekstu portala Matrix World prenose se izvaci iz predavanja koje je Michael Laitman, osnivač i lider kabale Bnei Baruch, održao 2011. godine. National Vanguard istu je informaciju objavio u studenom 2018. godine.

Desni ekstremisti fabriciraju židovsku zavjeru

Zavjerenički tekst u kojem se Laitmana predstavlja kao lidera nekakve globalne zavjere pogrešan je na više razina. Za početak, u tekstu se implicira kako Laitman skriva svoje prave namjere. Međutim, svoje misli Laitman objavljuje i elaborira na svom blogu pa se nikako ne može tvrditi da su Matrix World odnosno National Vanguard otkrili nekakav tajan i nepoznat materijal.

Nadalje, Laitmanova se filozofija u tekstu na portalu Matrix World iskrivljuje do neprepoznatljivosti. On, naime, ne poučava svoje sljedbenike da Židovi trebaju osvojiti svijet, već ga da ga trebaju prosvijetliti. Prema Laitmanu, većina globalnih nedaća potječe iz davno probuđenog ega koji je prije cca. 2000 godina izazvao razdor među židovskim plemenima. Danas bi Židovi, poučava Laitman svoje sljedbenike, morali nadići taj ego, tj. ponašati se prema svojim bližnjima s ljubavlju i uvažavanjem. To je, prema Laitmanu, misija židovskog naroda, u njegovoj filozofiji predodređenog da oslobodi čovječanstvo od destruktivnih sila s kojima je moderno društvo suočeno.

Više o Laitmanovim idejama moguće je doznati na web stranici na kojoj se objavljuju njegovi tekstovi na različitim jezicima pa tako i na hrvatskom.

Dodajmo i da je Laitmanova kabala Bnei Baruch i u samoj židovskoj zajednici predmet raznih kritika: od optužbi da da Laitmanova učenja nisu u skladu sa spoznajama iz drevnih židovskih tekstova, preko optužbi da se radi o kultu, do tvrdnji da bi se nauk kabale trebao dijeliti samo s ortodoksnim Židovima (Wikipedia). Međutim, nitko osim desnih ekstremista nije Laitmanovoj kabali predbacivao zavjeru s ciljem ostvarivanja globalne dominacije.

Slavne članove pripisali krivoj kabali

Dojam da kabala Bnei Baruch predstavlja nekakvu mističnu ugrozu pokušava se pojačati listom slavnih osoba koje su navodno pobornici Laitmanova učenja.

“Znate li što je zajedničko Madonni, Mick Jaggeru, Britney Spears, Demi Moore, Christopher Kutcheru, Lindsay Lohan, Paris Hilton i još 250.000 ljudi diljem planete? Svi oni su članovi Bnei Baruch Kabale koju vodi rabin Michael Laitman, poznat po kontroverznoj izjavi o Židovima koje je Bog poslao na planetu da bi osvojili svijet”, piše portal Matrix World.

Ni ova tvrdnja nije točna. Iako su navedene poznate osobe u medijskim napisima u nekom trenutku bile povezivane s židovskim misticizmom, nitko od nabrojanih nije član kabale Bnei Baruch. Navedene su se slavne osobe uglavnom povezivale s djelovanjem američke neprofitne organizacije Međunarodni kabala centar (Wikipedia).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.