Ne, Plenkovićeva vlada neće “čipirati Hrvate”

A. Br.

“Plenković će morati odraditi i pljačku naših tijela i ukidanja naše duše čipiranjem, jer to jasno govore zakoni u SAD, zakon Obamacare nalaže čipiranje stanovništva u SAD 2017. godine i završetak čipiranja stanovništva SAD 2020. godine. Talijanski premijer Renzi, jasno je rekao iza stanovništva SAD, čipirati će se stanovnici Švedske, pa Italije i onda slijedi ostatak EU” [sic].

Gore citirane tvrdnje dolaze s portala “Zajedno Hrvatska”, a temelje se na teorijama urote povezanima s američkim Zakonom o povoljnoj liječničkoj skrbi (Affordable Care Act). Taj je zakon popularno nazvan Obamacare, po američkom predsjedniku Baracku Obami za čijeg je mandata donesen (Wikipedia).

Tekst “Plenkovićeva vlada čipirat će Hrvate” (arhiviran ovdje) koji lokalnom kontekstu prilagođava dezinformacije povezane s Obamacareom u samo nekoliko dana podijelilo je oko tisuću ljudi.

Snopes, američki portal za provjeru činjenica, još 2010. godine raskrinkao je tu dezinformaciju.

“Apsolutno ništa u tom zakonu ne zahtjeva da pacijenti prime ijedan tip implantanta (mikročip ili slično), niti omogućuje vladi da naredi implantaciju ikakvih uređaja u pacijente”, piše Snopes.

No, kako je pisao FactCheck.org, također američki portal za provjeru činjenica, varijacije te dezinformacije pojavljuju se i godinama nakon. Oni su tako 2017. godine raskrinkali dezinformacije koje su se masovno pojavljivale nakon što je godinu ranije američki Kongres izglasao zakon kojim se dodjeljuje financijska pomoć programima koji su za cilj imali razvoj tehnologije uz koju bi se lakše pronalazili nestali pacijenti koji pate, primjerice, od Alzheimera.

Jezik koji se koristio u zakonu poput ‘tehnologija za praćenje lokacija’ izavao je je val dezinformacija. “No, izvještaj Odbora za pravosuđe u Senatu specificira da je riječ o dobrovoljnom sudjelovanju u programu te da se uređaji koji će biti dodjeljivani starijim osobama ili djeci neće ugrađivati u tijela pacijenata”, navodi FactCheck.

Članci koje je FactCheck raskrinkavao, slično kao i članak portala Zajedno Hrvatska, sugerirali su da će mikročipovi biti ugrađivani svim građanima Sjedinjenih Američkih Država.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"