Razotkriveno

WHO ne najavljuje novu pandemiju Marburg virusa

Rubni portal Logično.com širi neutemeljenu tezu da Svjetska zdravstvena organizacija planira cjepivima i 5G mrežom proširiti Marburg virus.
Ilustracija:Faktograf

Slijedi li nam uskoro pandemija Marburg virusa kao uvod u ”zombi apokalipsu”?

Pitanje je to koje se nalazi u naslovu teksta objavljenom na Logično.com, portalu koji učestalo širi dezinformacije. Tekstu je priložen video u kojem se tvrdi da “zbog male zaraznosti manipulatori imaju plan stavljati taj virus u nanočestice u cjepivu”.

Te nanočestice bi se, prenosi Logično, pri određenoj frekvenciji pomoću frekvencija 5G antena mogle razbiti i pritom bi pustile taj virus u krvotok, što bi dovelo do “katastrofalnih posljedica”.

Autor teksta u nastavku piše kako upravo ovih dana Svjetska zdravstvena (WHO) javlja da su se počeli pojavljivati slučajevi Marburg virusa te da je organizacija počela s mobilizacijom svojih ljudi nakon dva otkrivena slučajeva u Gani.

“Ako vam ovo nije dovoljno ludo, u gornjem videu također se spominje da se vlasti pripremaju za ‘zombi apokalipsu’. Zvuči kao šala, ali američki CDC je stvarno 2011. godine objavio uputstva za zombi apokalipsu. Iako je stranica upravo nedavno naglo izbrisana (iako je stajala 10 godina) arhivirana je i možete ju vidjeti ovdje: Upustvo za Apokalipsu”.

Virus Marburg

Kako se navodi na stranici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Marburg virusna bolest je vrlo virulentna bolest koja uzrokuje hemoragijsku groznicu, a smrtnost se kreće do čak 88 posto.

Hemoragijske groznice su skupina virusnih bolesti tijekom kojih, osim općih simptoma zaraze, nastaju krvarenja zbog oštećenja kapilara. Riječ je o zoonozama, bolestima koje uzrokuju virusi koji se prenose sa životinja na čovjeka.

Bolest je prepoznata nakon dvije epidemije koje su se dogodile istovremeno u Marburgu i Frankfurtu u Njemačkoj te u Beogradu u Jugoslaviji 1967. godine. Izbijanje epidemije bilo je povezano s laboratorijskim radom na afričkim zelenim majmunima uvezenim iz Ugande.

Nakon toga slučajevi zaraze prijavljeni su u Angoli, Demokratskoj Republici Kongo, Keniji, Južnoj Africi i Ugandi. Godine 2008. zabilježene su zaraze kod putnika koji su posjetili špilju naseljenu kolonijama šišmiša Rousettus u Ugandi.

Nakon što se pojedinac zarazi virusom, Marburg se može širiti prijenosom s čovjeka na čovjeka izravnim kontaktom (kroz oštećenu kožu ili sluznicu) s krvlju, izlučevinama, organima ili drugim tjelesnim tekućinama.

Dezinformacije

Tvrdnje da je WHO najavio novu svjetsku pandemiju, onu koja se odnosi na Marburg, širile su se i prije godinu dana, kada je u Gvineji zabilježen jedan slučaj zaraze. Tada su internetom cirkulirale dezinformacije o tome da je riječ o novoj bolesti, iako je ona otkrivena prije više od 50 godina.

I sami smo o sličnim tvrdnjama pisali u svibnju ove godine.

Činjenica da su početkom srpnja u Gani po prvi put u toj državi zabilježena dva slučaja zaraze je i ovog puta potaknula brojne teorije zavjere.

Točno je da WHO prati stanje u toj zemlji te se priprema za potencijalno izbijanje zaraze. Isto tako, WHO šalje stručnjake za podršku zdravstvenim vlastima u Gani kako bi nadzirali bolest, testirali i pratili kontakte, surađivali s timovima za hitne slučajeve te educirali stanovništvo o rizicima i opasnostima bolesti.

To, međutim, ne znači da WHO planira pandemiju, već da poduzima rane korake koji se odnose na njeno preveniranje, što je jedna od zadaća te organizacije.

Nerealno je tvrditi i da nas čeka “zombi apokalipsa”. Naime, članak na stranicama američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) s temom preživljavanja zombi apokalipse koji spominje Logično uistinu je objavljen 2011. godine, povodom nekoliko uragana koji su se tad dogodili u SAD-u.

Međutim, cilj bloga naziva “Pripravnost 101: Zombi apokalipsa” bio je podići svijest o tome kako se treba ponašati u slučaju prirodnih katastrofa i ostalih hitnih slučajeva, a ne dati upute za scenarij napada zombija.

Isto tako, neutemeljeno je tvrditi da će se preko frekvencija 5G antena puštati ljudima virus u krvotok. Teorija je to koja se nadovezuje na ranije teorije zavjere o povezanosti 5G mreže s Covidom-19, koje je Faktograf istraživao više puta te smo svaki put došli do zaključka da se radi o informacijama koje nemaju utemeljenje ni u činjenicama, ni u znanstvenim spoznajama (1, 2, 3, 4).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.