Razotkriveno

Nestanak Jadranke Skender potaknuo širenje teorija zavjere na društvenim mrežama

Nestanak 52-godišnje Jadranke Skender, pripadnice Hrvatske vojske i zaposlenice MORH-a koja je bila angažirana na knjigovodstvenim poslovima u Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, na društvenim je mrežama potaknuo širenje razlih teorija zavjere.

U nepotkrijepljenim informacijama koje se šire društvenim mrežama implicira se da je Jadranka Skender ubijena, iako policijska istraga zasad nije urodila podacima koji bi ukazivali na ubojstvo. Internetski teoretičari zavjere, međutim, smatraju da istragu opstruira sam državni vrh, na čelu s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem. Šire se tako neutemeljene informacije da je Jadranka Skender likvidirana jer je na svom radnom mjestu došla u posjed osjetljivih materijala koji bi mogli kompromitirati vrh države i HDZ-a.

Ne postoje dokazi koji bi potkrijepili nijednu od navedenih tvrdnji.

Traže je policija, Vojna policija i civilna zaštita

Obratili smo se PU zagrebačkoj kako bi provjerili što je policija do sada poduzela u potrazi za Jadrankom Skender. Dobili smo informacije da potraga i dalje traje. Policiji u potrazi pomažu Vojna policija i Ravnateljstvo civilne zaštite. Iz policije tvrde da su odmah po dojavi o nestanku upogonili sve alate koji im stoje na raspolaganju. Evo kakve smo informacije dobili od PU zagrebačke, koju smo pitali u kojoj je fazi istraga o nestanku, što je dosad poduzeto u sklopu istrage te jesu li pronađeni ikakvi tragovi koji bi istražiteljima pobudili sumnju da se radi o ubojstvu.

“Tog istog dana, 4. prosinca 2019. godine oko 23.35 sati, započeli smo s pretragom terena za koji su policijski službenici na temelju prikupljenih saznanja locirali kao moguću početnu lokaciju traganja.

Nakon početnog rada policijskih službenika iz policijske postaje, pretragu na samom terenu proveli su policijski službenici iz dviju policijskih postaja s područja Novog Zagreba i Trešnjevke uz Vojnu policiju.

Sat vremena kasnije pronađen je automobil osobe za kojom se traga, i to u Cimermanovoj ulici kod Obale Ivana Supeka.

Potom, policijski službenici, uz ispomoć Vojne policije i uz koordinaciju Operativno komunikacijskog centra policije Policijske uprave zagrebačke, osim pretrage sjevernog dijela korita rijeke Save, pretražili su i južni dio korita, no tom prilikom nije se došlo do korisnih saznanja vezanih uz pronalazak nestale osobe.

Čim su se stvorili uvjeti za pretraživanje rijeke Save, 5. prosinca 2019. godine, policijski službenici su u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite, i uz aktivno sudjelovanje vatrogasaca iz Zagreba i Velike Gorice, u jutarnjim satima nastavili su i tu vrstu traganja. Tada su se na mjestu događaja nalazili policijski službenici, vatrogasci JVP Zagreb i Velika Gorica sa šest vatrogasnih vozila, plovilom s dva sonara, jednim čamcem i jednim dronom, uz auto-patrole koje su obilazile svoja postajna područja.

Svo to ljudstvo i tehnička oprema stavljena je u punu funkciju prilikom pretrage obale i korita rijeke Save od Jadranskog mosta do kaskada (kod toplane) i od Domovinskog mosta do mjesta Vrbovo Posavsko, a što uz sav trud angažiranih, nije dalo rezultata.

Također, obavještavamo Vas da do sada Policijska uprava zagrebačka nije angažirala psa tragača jer se oni koriste u slučaju pretrage nepreglednih i nepristupačnih terena, dok je na tom području konfiguracija terena u neposrednoj blizini pronalaska automobila nestale takva da se ista svrha postigla i vizualnim pregledom policijskih službenika.

Ujedno, 8. prosinca 2019. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke obavljena pretraga korita rijeke Save, kao i pregled uz rijeku Savu na njihovom području. 9. prosinca, pomoću službenog plovila Policijske postaje Novska ponovno je pregledan dio korita rijeke Save na postajnom području Novska, a od strane pripadnika HGSS s jednim čamcem i tri osobe obavljena je pretraga dijela korita rijeke Save, od mjesta Martinska Ves do mjesta Vrbova Posavsko.”

Bez tragova u automobilu, nisu pomogle ni nadzorne kamere

Iz policije napominju da je uz pomoć snimki nadzornih kamera utvrđena ruta kojom se Jadranka Skender kretala na dan nestanka, ali rekonstrukcija njenog kretanja nije urodila nikakvim korisnim podacima. Policija i dalje nema nikakvog objašnjenja zbog čega se kretala tom rutom. Pregled osobnog automobila nestale Jadranke Skender također nije urodio korisnim saznanjima o nestanku, tvrde iz PU zagrebačke.

“Samo u jednom danu traganja osim policije, HGSS-a, vatrogasaca za njom je tragao i 71 pripadnik HV-a, deset plovila, bespilotna letjelica, dronovi”, naglašavaju iz policije te dodaju kako službenici PU zagrebačke i PU sisačko-moslavačke i dalje nastavljaju s mjerama traganja: obavljaju pregled terena uz rijeku Savu i prikupljaju obavijesti od građana, ribolovnih udruga, ribiča, ribočuvara, djelatnika vodoprivrede, djelatnika koji rade na skelama i brodarima na rijeci Savi. Prema informacijama koje je krajem siječnja objavio Jutarnji list, u istrazi sudjeluje i elitni policijski Odjel za potrage.

Aljkavost policije potiče širenje teorija zavjera

Od nestanka Jadranke Skender prošla su već dva mjeseca, a policija još nije, prema informacijama koje su spremni podijeliti s javnosti, pronašla nikakve korisne tragove. Izostanak opsežnijih podataka o istrazi doprinosi širenju teorija zavjere o ovom slučaju, isto kao i aljkavost policijskih službenika u prvim danima potrage, o čemu je javno svjedočila Ines Skender, kćer nestale Jadranke Skender.

Upravo je Ines Skender na Savskom nasipu pronašla automobil svoje majke, nakon što je policija već pokrenula potragu. Auto joj je, kako je rekla za Slobodnu Dalmaciju, vraćen već sutradan, a unutra je i dalje bio mobitel njene majke. Dodala je da, prema njenim saznanjima, nad automobilom nije vršena forenzička obrada.

U razgovoru za Net.hr u prvim danima potrage Ines Skender je izjavila kako joj je jedan od policajaca koji rade na slučaju rekao da bi trebala tražiti pomoć od medija, jer je policija motiviranija da radi svoj posao u slučajevima za koje postoji medijski interes. “Dok mediji pitaju gdje je, boje se da će kamere izaći van pa traže”, rekla je tada Ines Skender.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.