Razotkriveno

Citat u kojem Tito zaziva “uništavanje hrvatskog smrada” je lažan

“Nisam došao ovamo govoriti politički govor, došao sam viditi kako naši borci uništavaju taj hrvatski smrad” [sic], citat je koji se širi društvenim mrežama, a koji se lažno pripisuje Josipu Brozu Titu.

Ovaj meme već dugo kruži hrvatskim internetskim prostorom, premda se radi o opovrgnutoj priči. Originalni Titov govor svatko može naći i pročitati u online arhivi varaždinskih Vijesti.

Lažnim citatom se još 2018. bavio portal Antifašistički vjesnik u sklopu analize dijela objava kalendarske sekcije kulturne rubrike portala Narod.hr, pronašavši ga u pamfletu “Hrvatskog informativnog centra ” i inicijative “Krug za trg” iz 2008. Nadalje, pronađen je i u izdanju Matice Hrvatske pod nazivom “Hrvatski kajkavski kolendar 2009.” u članku Gorana Jurišića: Genocid u proljeće. Goran Jurišić je inače bio autor mnogobrojnih tekstova na izbrisanom ekstremnom portalu Tinolovka, koji je vodila trenutna urednica portala Narod.hr Ivana Josipović. Nakon Jurišićevog članka citat je koristio i varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Što se samog govora u Varaždinu tiče, AV je to potkrijepio i objavom Vjesnika jedinstvene narodno oslobodilačke fronte Hrvatske u izdanju 21. svibnja 1945., koji je također na naslovnici objavio članak o Titovoj posjeti Varaždinu, kao i opširni izvještaj na 3. stranici. Ni ondje se, dakako, ne spominje nikakav “hrvatski smrad”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.