Citat u kojem Tito zaziva “uništavanje hrvatskog smrada” je lažan

A.B.

“Nisam došao ovamo govoriti politički govor, došao sam viditi kako naši borci uništavaju taj hrvatski smrad” [sic], citat je koji se širi društvenim mrežama, a koji se lažno pripisuje Josipu Brozu Titu.

Ovaj meme već dugo kruži hrvatskim internetskim prostorom, premda se radi o opovrgnutoj priči. Originalni Titov govor svatko može naći i pročitati u online arhivi varaždinskih Vijesti.

Lažnim citatom se još 2018. bavio portal Antifašistički vjesnik u sklopu analize dijela objava kalendarske sekcije kulturne rubrike portala Narod.hr, pronašavši ga u pamfletu “Hrvatskog informativnog centra ” i inicijative “Krug za trg” iz 2008. Nadalje, pronađen je i u izdanju Matice Hrvatske pod nazivom “Hrvatski kajkavski kolendar 2009.” u članku Gorana Jurišića: Genocid u proljeće. Goran Jurišić je inače bio autor mnogobrojnih tekstova na izbrisanom ekstremnom portalu Tinolovka, koji je vodila trenutna urednica portala Narod.hr Ivana Josipović. Nakon Jurišićevog članka citat je koristio i varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Što se samog govora u Varaždinu tiče, AV je to potkrijepio i objavom Vjesnika jedinstvene narodno oslobodilačke fronte Hrvatske u izdanju 21. svibnja 1945., koji je također na naslovnici objavio članak o Titovoj posjeti Varaždinu, kao i opširni izvještaj na 3. stranici. Ni ondje se, dakako, ne spominje nikakav “hrvatski smrad”.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"