Ne, novinarka CNN-a nije priznala da vlada plaća za lažne vijesti

P.V.

“HRABRO PRIZNANJE NOVINARKE CNN-a: ‘Vlada nas je plaćala da lažiramo vijesti – SVE JE LAŽ!’”, naslov je teksta objavljenog na portalu Croativ.net (arhiviranog ovdje). U pitanju je tvrdnja koja internetskim prostorom kruži već godinama, te je i ranije bila objavljivana na blogovima i manje poznatim internetskim portalima, iako je uglavnom netočna.

U tekstu se navodi da je novinarka Amber Lyon dala otkaz na CNN-u nakon što je ta televizijska kuća odbila izvijestiti o mučenju i ubijanju prosvjednika u Bahreinu te javno priznala da su novinari CNN-a plaćeni da objavljuju lažne informacije.

Radi se o dezinformaciji koja na uvjerljivosti dobiva jer se djelomično oslanja na činjenično točne informacije. Iako je točno da je Lyon s CNN-om imala neugodno iskustvo vezano za izvještavanje iz Bahreina, ova novinarka nikad nije kazala da su novinari CNN-a plaćeni državnim novcem da obmanjuju javnost i plasiraju netočne informacije.

Evo što se doista dogodilo.

Amber Lyon je 2012. godine ostala bez posla na CNN-u, zajedno s još nekoliko desetaka ljudi. Njihova radna mjesta ukinuta su u procesu restrukturiranja.

Nakon što je ostala bez posla na CNN-u, Lyon je optužila bivšeg poslodavca za cenzuru. Konkretno, optužila je CNN International da su odbili emitirati njen dokumentarni izvještaj iz Bahreina, gdje je proamerička vlast nasilno gušila ulične prosvjede.

Važno je napomenuti da dokumentarac Amber Lyon iz Bahreina nije u potpunosti bunkeriran. Međunarodno izdanje CNN-a doista ga nikad nije emitiralo, ali objavljen je na američkom CNN-u, koji ga je i naručio te poslao Lyon u Bahrein da izvještava o prosvjedima.

U razgovoru za The Guardian, Lyon je kazala kako CNN International nije emitirao dokumentarac zbog sponzorskih ugovora koje ima s vladom u Bahreinu. Iste tvrdnje Lyon je ponovila i u drugim intervjuima, npr. u podcastu Joea Rogana, na ruskoj državnoj televiziji RT i u razgovoru s teoretičarom zavjere Alexom Jonesom. CNN International odgovorio joj je tvrdnjom da njen dokumentarac nikad nije ni trebao biti emitiran na tom kanalu.

Lyon, međutim, nikad nije kazala da je program CNN-a pod kontrolom američke (ili bilo koje druge) vlade, niti da se novinare plaća da objavljuju netočne informacije. Tvrdnja kako je Lyon priznala da se novinare plaća da lažiraju vijesti plasirana je naknadno, 2013. godine, preko sirijske državne novinske agencije SANA.

SANA je na svom portalu 30. ožujka 2013. godine objavila da je Lyon za neimenovani medij u Slovačkoj rekla da je primala naredbe da lažira vijesti kako bi demonizirala Siriju i Iran. Navodnu izjavu za slovačke medije nismo uspjeli pronaći. Tekst u kojem se tvrdi da je Lyon priznala kako je bila natjerana na lažiranje medijskog sadržaja u međuvremenu je uklonjen sa stranica SANA-e, ali i dalje je arhiviran ovdje.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"