Ova uznemirujuća fotografija i lažna prateća priča mamac su za lajkove

A. Br.

Više regionalnih portala objavilo je prošlog tjedna uznemirujuću fotografiju muškarca koji u rukama drži mrtvog psa, uz prateći tekst u kojem lažno tvrde da je riječ o događaju koji se dogodio “prije nekoliko dana”. “BEZDUŠAN ČOVJEK: Ubio psa a onda pozirao kao da drži trofej!” naslov je koji je tekstu nadjenula većina portala koja ga je objavila proteklih dana.

Koristeći se alatom za pretraživanje fotografija RevEye Reverse Image Search utvrdili smo da se sporna fotografija prvi put pojavila na internetu prije više od četiri godine. Još 2016. brojni su mediji prenosili fotografiju i pozadinsku priču. New York Post tako je pisao da je riječ o 31-jednogodišnjem Bugarinu. Kao izvor tih podataka navodili su bugarske portale koji su u međuvremenu uklonili spomenute tekstove. Iako ne možemo sa sigurnošću tvrditi da je ta informacija točna, sasvim je jasno da nije riječ o događaju koji se dogodio “prije nekoliko dana”, kako to tvrde brojni portali koji su ovu vijest podijelili.

Nije moguće utvrditi ni zbog čega je muškarac na fotografiji odlučio tako pozirati, a posebno nije moguće utvrditi zašto je do samog događaja došlo.

Kako smo nedavno pisali, vijesti, odnosno informacije koje kod čitatelja izazivaju snažnu emocionalnu reakciju za trgovce lažnim informacijama znače veću zaradu, a s obzirom da su ljudi skloniji sa svojom okolinom dijeliti sadržaj koji ih je emotivno pogodio. Internetskim propagandistima iz istih razloga omogućuje veći doseg za njihove činjenično neutemeljene tvrdnje.

 

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"