Ne, nije točno da će pedofili dobiti ista prava kao i homoseksualci

P.V.

“Pedofili žele ista prava kao homoseksualci”, naslov je četiri godine starog teksta s portala “Novi život” (arhiviranog ovdje), koji se ponovo počeo širiti društvenim mrežama. Tvrdnja iz naslova je netočna, a istu dezinformaciju objavilo je još nekoliko portala u Hrvatskoj i regiji (primjeri su arhivirani ovdje i ovdje).

Članci u kojima se tvrdi da se realizira tajni plan za zaštitu pedofila od kaznenog progona (tj. proglašavanje pedofilije seksualnom orijentacijom zaštićenom od diskriminacije) kao izvor navode nepostojeći američki medij Northern Colorado Gazette. Ipak, uspjeli smo ući u trag tekstu na koji se pozivaju, a koji je bio objavljen na domeni Greeleygazette.com. Kako je ova stranica u međuvremenu ugašena, tako ni izvorni tekst više nije dostupan. Pronašli smo ga pretragom arhiviranih podataka na stranici Archive.org.

U predmetnom tekstu netočno se tvrdi kako skupina američkih psihologa i psihijatara, okupljenih u udrugu B4U-ACT, pokušava legalizirati pedofiliju. U stvarnosti se ova udruga bavi okupljanjem stručnjaka za mentalno zdravlje koji su voljni raditi s pedofilima i pružiti im potrebnu psihološku pomoć. B4U-ACT također radi na osvještavanju (prvenstveno liječnika, ali i šire javnosti) o problemu pedofilije, tj. inzistira na činjeničnoj raspravi o ovom poremećaju koja u javnosti lako izaziva žestoke emotivne reakcije. B4U-ACT ni na koji način ne zastupa legalizaciju seksualnih odnosa između djece i odraslih osoba. Više informacija o aktivnostima udruge B4U-ACT dostupno je na njihovim web stranicama.

Nadalje, netočno se tvrdi da je američka vlada već poduzela prve korake za zaštitu pedofilije, i to kroz Zakon o sprječavanju zločina iz mržnje, o kojem se u američkom Kongresu raspravljalo 2009. godine. Skupina radikalno desnih zastupnika tada je javno tvrdila da će se tim zakonom otvoriti put prema legalizaciji pedofilije. U pitanju je tvrdnja koja nije imala nikakvo činjenično utemeljenje, o čemu su tada izvještavali i etablirani američki mediji (Huff Post, Media Matters). U međuvremenu je prošlo deset godina, a pedofilija je u SAD-u, naravno, i dalje protuzakonita.

Izjave stručnjaka izvađene iz konteksta

Zaključak teksta se, pak, sastoji od nekoliko izjava, izvučenih iz šireg konteksta, koje su pred kanadskim parlamentom izrekli psiholozi Vernon Quinsey i Hubert Van Gijseghem. Obojica su psihologa pozvani kao stručni svjedoci u sklopu rasprave o izmjenama dijela kaznenog zakona koji regulira seksualne zločine počinjene na štetu djece.

Oba su se psihologa u svom svjedočenju složila da pedofilija nije bolest koja se može liječiti, tj. da je nemoguće izliječiti pedofila od seksualne privlačnosti prema djeci. U tom je kontekstu dr. Van Gijseghem usporedio pedofiliju sa seksualnom orijentacijom, ali ne kako bi zagovarao njenu legalizaciju, već kako bi objasnio kakav bi tip pomoći stručnjaci za mentalno zdravlje trebali ponuditi osobama koje osjećaju seksualnu privlačnost prema djeci.

Potpuni transkript predmetne rasprave u kanadskom parlamentu dostupan je na ovom linku.

Propagandno izjednačavanje homoseksualnosti i pedofilije

Pokušaji izjednačavanja homoseksualnosti i pedofilije, kao i optuživanje političkih neistomišljenika za pedofiliju, stari je i dobro poznati propagandni obrazac, o kojem su izvještavali fact checking organizacije kao što je Snopes, mediji kao što su Wired i BuzzFeed, te organizacije poput Southern Poverty Law Center i Media Matters. Iako takve optužbe nisu utemeljene u činjenicama, konzervativni aktivisti koji se protive izjednačavanju prava heteroseksualnih i homoseksualnih osoba za njima redovito posežu u propagandne svrhe jer se radi o temi koja lako pobuđuje žestoke emotivne reakcije.

U hrvatskom digitalnom prostoru su se stari tekstovi kojima se homoseksualnost pokušava izjednačiti s pedofilijom reaktualizirali nakon odluke Ustavnog suda koja zabranjuje diskriminaciju temeljem spolne orijentacije u slučajevima udomljavanja djece.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"