Razotkriveno

Ne, Kina nije iskoristila koronavirus da bi zaradila na dionicama

Pixabay (stock)

“Kina je zaobišla i nasamarila sve! Zaradili više od 20 milijardi dolara u nekoliko dana”, naslov je teksta koji je objavio ABCportal.info, a u kojem se netočno tvrdi da je Kina iskoristila paniku oko koronavirusa da bi jeftino otkupila dionice kineskih firmi od njihovih zapadnih vlasnika.

Prema priči ABCportala (tekst je arhiviran ovdje), kineski predsjednik Xi Jinping iskoristio je koronavirus da prevari Europu i Ameriku te da kineskoj državi osigura 20 milijardi dolara zarade na otkupu dionica koje su se mogle jeftino kupiti zbog panike oko koronavirusa. Ova tvrdnja je netočna.

Točno je da kineski burzovni indeksi uslijed širenja koronavirusa bilježe pad vrijednosti. Oba su najvažnija kineska burzovna indeksa u veljači zabilježila nešto oštriji pad, da bi nakon toga uslijedio postupni oporavak. Stabilizacija kineskih burzi, međutim, nije uslijedila jer je država kupovala dionice, već zato što je Kineska narodna banka svojim mjerama smanjila cijenu zaduživanja (South China Morning Post).

Shanghai Composite Index trenutno vrijedi 2991,33 bodova, dok je 31. prosinca 2019. vrijedio 2085,20 bodova.

Hang Seng Index trenutno vrijedi 26.778,62 bodova, dok mu je 31. prosinca 2019. godine vrijednost bila 28.189,75 bodova.

Tržišni analitičari ipak nisu pretjerano zabrinuti oko buduće vrijednosti kineskih dionica i njihovog utjecaja na globalno gospodarstvo. CNN Business je 27. veljače 2020. objavio tekst s naslovom “Sada je pravo vrijeme za investitore da kupe kineske dionice”.

Više burzovnih analitičara za CNN je izjavilo kako očekuju oporavak kineskih dionica. Očekuju da će u bližoj budućnosti Kina i druga tržišta u razvoju investitorima biti atraktivnija nego tržišta u razvijenim zemljama.

Da na tržištima dionica nema naročite panike, pokazuje i reakcija američkog Wall Streeta. Američki burzovni indeksi nakratko su zabilježili blagi pad nakon što su krenule padati kineske dionice, ali već unutar nekoliko dana uslijedio je oporavak (The New York Times). Osjetnija reakcija financijskih tržišta na širenje koronavirusa i dalje je, naravno, moguća. MarketWatch podsjetio je kako su financijska tržišta reagirala na ranije slučajeve širenja virusnih bolesti.

Intervencija kineske države u budućnosti je i dalje moguća, ako dionice kineskih kompanija nastave gubiti na vrijednosti. Za takvim je manevrima kineska vlada već posezala. CNN je podsjetio da je kineska država 2015. reagirala na pad vrijednosti kineskih burzi uloživši 170 milijardi dolara u kompanije kineskih poduzeća, nakon čega su se burze stabilizirale.

Međutim, ni tada se nije radilo ni o kakvoj prikrivenoj intervenciji. Kineska vlada tada je otvoreno prema javnosti komunicirala svoje planove, tražeći smirivanje panike i povjerenje u efikasnost vladinih mjera, koje su u konačnici urodile plodom.

Live blog
Dezinformacije o koronavirusu
Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.