Razotkriveno

Kriza na grčkoj granici opet rasplamsala dezinformacije kojima se huška na migrante

EPA/DIMITRIS TOSIDIS

“Spremite se na val fake news maistream medija i nevladinih udruga. Jer oni su već spremni!” [sic], naslov je teksta objavljenog na portalu Normabel.com, koji potpisuje Robert Valdec, glavni urednik ovog portala. Tekst je arhiviran ovdje.

Robert Valdec poznat je prvenstveno kao nekadašnji voditelj emisije “Istraga” koja se emitirala na Novoj TV, a pratile su je optužbe za promicanje međunacionalne mržnje (Poslovni dnevnik).

“Novi val migranata koji provaljuje preko granice Turske s Grčkom i Bugarskom, premda se to još uvijek mnogima ovdje čini daleko, doći će ubrzo i u naše krajeve. Nevladine udruge i mainstream mediji spremno ih čekaju. Pa nije zgorega da podsjetimo čitatelje koje će isti opet zasipati potresnim fotografijama i pričama na neke takve slične, nedavne, medijske operacije”, piše Valdec u svom tekstu pa navodi ranije primjere navodnih dezinformacijama o migrantima koje su plasirali mediji i nevladine organizacije.

Međutim, dio primjera na koje Valdec podsjeća i sami su netočni i dezinformirajući.

Spekulacije umjesto činjenica

Na početku teksta daje primjer video zapisa koji se širi Twitterom, a koji je navodno nastao nakon što je grčka policija izbjeglice zasula suzavcem. Valdec s Twittera preuzima narativ kako snimka pokazuje zlouporabu djece u svrhu povoljnije medijske prezentacije izbjeglica.

“Konkretno, video snimljen s turske strane zorno pokazuje kako se djeca koriste za PR. Donose ih u rukama dok se ova otimaju, naginju ih iznad vatre i dima kako bi ih dodatno užasnuli, rasplakali, preplašili vatrom i dimom im istjerali suze na okrvavljene oči, pa onda s njima u naručju trče pred žicu i vriše pokazujući ih fotoreporterima s druge strane”, tvrdi Valdec.

Valdecova interpretacija događaja ulovljenih na snimci je moguća, ali teško je utvrditi je li činjenično osnovana. Ista se snimka može promatrati i na drugi način pa zaključiti da osobe na snimci pokušavaju pomoći djeci nadraženoj suzavcem. Za takvo su se tumačenje odlučili npr. britanski tabloid The Sun, koji u svom izvještavanju inače nije naročito sklon migranatima i izbjeglicama.

Faktograf.hr neovisnom provjerom nije uspio utvrditi gdje je točno snimka nastala, niti želimo spekulirati što točno prikazuje. A oba tumačenja u ovom slučaju – i Valdecova tvrdnja da migranti zloupotrebljavaju djecu, i tvrdnja da snimljeni migranti zapravo pomažu djeci – utemeljena su na spekulacijama koje nije moguće definitivno potvrditi činjenicama i dokazima.

Grčki fact-checking portal Ellinika Hoaxes vlastitom je provjerom, međutim, utvrdio kako je tvrdnja da su migranti pokušavali vatrom i dimom iziritirati dijete kako bi ga uplakanog prikazali kamerama ipak netočna. Kako javlja Ellinika Hoaxes (član International Fact-Checking Networka, mreže fact-checking medija u čijem članstvu je i Faktograf, op.a.) među migrantima je vrlo rašireno lažno uvjerenje da izlaganje dimu pomaže ljudima nadraženima zbog suzavca. Ellinika Hoaxes također je utvrdio točnu lokaciju na kojoj je snimka nastala te pokazao da je na toj lokaciji ispaljeno više suzavaca.

Vađenje iz konteksta

Situacija je nešto jasnija oko starijih primjera koje se Valdec prisjetio, a koji bi trebali predstavljati dodatne primjere u kojima su mediji i nevladine organizacije obmanjivali javnost oko pravih namjera izbjeglica i migranata.

Valdec je tako objavio i fotografiju Reutersovog fotografa Laszla Balogha, nagrađenu Pulitzerovom nagradom. Fotografija prikazuje muškarca kako leži na željezničkoj pruzi zajedno sa ženom i djetetom, dok su iznad njih mađarski policajci. Na stranicama Reutersa fotografija je popraćena sljedećim opisom:

“Mađarski policajci stoje pokraj obitelji migranata koja je željela pobjeći s željezničke stanice u gradu Bicskeu, Mađarska”.

Fotografija je objavljena u sklopu fotogalerije naslovljene “Migranti u tučnjavi s mađarskom policijom; slika mrtvog djeteta šokirala Europu”.

Valdec tvrdi kako ova fotografija ne oslikava realno događaje koji su se 2015. godine zbivali na mađarskoj granici. Takvu tvrdnju ilustrirao je snimkom Euronewsa, na kojoj se vidi kako je migrant sam bacio ženu i dijete na prugu te svojim tijelom stao između njih i policajaca.

Valdec je objavio i prilog BBC-a, u kojem se predmetna fotografija koristi kao ilustracija korištenja sile prema izbjeglicama od strane mađarske policije, tvrdeći da takvo izvještavanje ignorira važan dio konteksta samog događaja, tj. činjenicu da je muškarac na fotografiji sam povukao ženu i dijete na prugu.

Ni Valdecov tekst, međutim, predmetni događaj ne prikazuje u cjelovitom kontekstu. Korištenju sile od strane mađarske policije prethodila je rasprava izbjeglica s policajcima, u kojoj ih je izbjeglička obitelj molila da ih ne šalju u prenatrpani izbjeglički kamp, tražeći da im se dozvoli nastavak puta prema Njemačkoj.

Mainstream mediji koji su imali izvjestitelje na licu mjesta o opisanom su događaju uglavnom izvještavali korektno, točno opisujući što se dogodilo i donoseći snimke čitavog incidenta. Primjeri takvog izvještavanja mogu se pronaći npr. u britanskom The Guardianu i američkom The New York Timesu, koji ulaze među najpoznatije svjetske mainstream medije.

Dezinformacije oko notorne mađarske snimateljice

Valdec se prisjetio i primjera Petre Laszlo, mađarske snimateljice koja je postala globalno poznata nakon što je snimljena kako nogom udara udara migranta s djetetom u naručju. Valdec pritom tvrdi da se migrant u trku sapleo preko njene noge, što nije točno: snimke događaja pokazuju da je Laszlo nogama udarala i druge izbjeglice (Euronews).

Valdec dalje piše ovako:

“Petra Laszlo je ekspresno otjerana s posla iz mađarske redakcije N1 TV nakon objave te fotografije, ‘nevladine udruge’ dižu tužbe protiv nje, migrant koji se sapleo preko njene noge postaje planetarni heroj – istog trenutka dobiva azil u Španjolskoj, posao, privilegije, a kada se još saznalo da je nogometni trener, angažira ga i poznati nogometni klub Real Madrid. Happy end. Nezamijećene ostaju informacije koje su ubrzo, alternativnim kanalima, isplivale van. ‘Trkač’ – Osama Abdul Mohsen, se u Mađarskoj našao bježeći iz Sirije gdje je kao pripadnik terorističke organizacije činio zločine”.

Tvrdnja da je Osama Abdul Mohsen bio pripadnik terorističke organizacije je netočna. Dezinformacije da je Mohsen bio član terorističke skupine Džabhat al-Nusra počele su se širit internetom nedugo nakon što je Petra Laszlo snimljena kako ga udara nogom, a kao netočne ih je raskrinkao The New York Times.

Manipuliranje fotografijama

U nastavku svog teksta Valdec donosi i jedan vjerojatno točan primjer, koji se dogodio u Hrvatskoj. Radilo se o čovjeku iz Sirije koji je uvjeravao javnost da je razdvojen od kćeri kad ga je u pograničnom području presrela hrvatska policija i vratila ga natrag u BiH. Tvrdio je da je djevojčica u dobi od pet godina nakon toga nestala, da bi kasnije napustio Hrvatsku i završio u Nizozemskoj. Pretpostavlja se da je lagao kad je tvrdio da je putovao s kćeri, iako slučaj nije do kraja razjašnjen. Međutim, upravo su novinari mainstream medija otkrili rupe u njegovoj priči (RTL Potraga, RTL). Hrvatska policija protiv muškarca iz Sirije podnijela je kaznenu prijavu zbog lažnog uzbunjivanja.

Međutim, nakon ovog točnog primjera, u zaključcima Valdecovog teksta nalazimo hrpu dezinformacija, u vidu galerije fotografija među kojima mnoge izbjeglice lažno prikazuju kao teroriste i nasilnike. Velik dio tih fotografija već je raskrinkan kao netočan i manipulativan, kako u stranim, tako i u domaćim medijima: 24sata, N1, Snopes, Independent, Correctiv, The New York Times. Točno je, doduše, da se među fotografijama koje je Valdec uvrstio u svoj tekst nalazi i barem jedna koja je korištena za pobuđivanje sućuti prema izbjeglicama korištenjem netočnih informacija, a radi se o fotografiji izvorno objavljenoj prije šest godina, koja fabricira priču o sirijskom dječaku i njegovom izbjegličkom putu kroz pustinju (The Guardian).

U svoju galeriju Valdec je uključio i fotografiju koja bi trebala prokazivati člana sirijskih Bijelih kaciga kao člana terorističkih skupina. Bijele kacige su dobrovoljna organizacija koja pomaže žrtvama rata u Siriji otkad su osnovani 2014. godine. Nismo uspjeli pronaći dokaz autentičnosti Valdecove fotografije pa je stoga važno istaknuti da su Bijele kacige već godinama meta propagandne kampanje koju protiv njih vode režim sirijskog diktatora Bašara al-Asada i njegovi ruski saveznici (The Guardian, The New York Review of Books, Wired, Bellingcat).

NADOPUNA: Ovaj tekst je 9. ožujka nadopunjen informacijama o incidentima uz grčko-tursku granicu koje je objavio grčki fact-checking portal Ellinika Hoaxes.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.