Faktograf.hr

Samo činjenice

“Problematični” patent cjepiva ne odnosi se na COVID-19, već bronhitis peradi

Izvor: gary noon/Flickr

Portal Promise raspisao se o patentu iz 2018. kojim “dokazuju” da je bračni par Gates u pozadini “izuma” novog koronavirusa, pozivajući se na portal Logično. Tekst je naslovljen: “RADI LI SE OVDJE O JOŠ JEDNOM PROJEKTU EUGENIČARA? ‘Virus umjetno proizveden još 2018.?! Fondacija BILL GATESA izvodila vježbu za slučaj PANDEMIJE'”.

Fondacija Billa i Melinde Gates, navode, sufinancijer je istraživačke organizacije pod nazivom The Pirbright Institute za biokemijska istraživanja, što je točno. Ali onda kreće teorija zavjere:

“[Pirbright] je 20. studenog 2018. patentirao(patent 10,130,701) umjetno proizveden korona virus (PRILOG 4) – cjepivo čija je namjena, navodno, zaštita od virusa ptičjeg infektivnog bronhitisa (dakle respiratorne infekcije)”.

Dodaju i da je isti “institut vlasnik patenta 10,507,237 izdanog 17. prosinca 2019. za umjetno proizveden virus afričke svinjske groznice, čija je svrha, navodno, zaštita od «virulentnog virusa»”. Nije osobito jasno kako je početkom 20. stoljeća, kada je zabilježeno prvo izbijanje zaraze, “proizveden” ovaj svinjski virus, niti zašto je relevantan za priču. Uopće se ne radi o koronavirusu.

IBV i COVID-19, osim izgleda i “obitelji” virusa, nemaju dovoljno zajedničkog

A lista koronavirusa je prilično duga, čak i bez najnovijeg zvanog COVID-19. To se jako dobro vidi  u dokumentu patenta koji podastiru u prilogu 4, pa ga ovdje prenosimo:

Tu ih je izlistano njih dvadesetak u četiri grupe, a nazivaju se “koronavirusima”, jer čestica virusa sadrži karakterističnu “krunu” šiljastih proteina oko lipidne ovojnice. Zasad je poznato da ih sedam može naškoditi čovjeku. Zato i nije osobito čudno što je za Event 201, koji se također spominje u tekstu i o kojem smo pisali, izabran virus iz ove porodice. Najveću smrtnost imali su SARS i MERS, daleko veću od ovog novog tipa.

IBV, koji je predmet ovog “kontroverznog” patenta i još uvijek nerazvijeno cjepivo protiv bronhitisa peradi, ne pružaju zaštitu od koronavirusa COVID-19. U patentu se raspravlja o motodi slabljenja virusa, kako bi se proizvelo cjepivo, a ne virus.

Također, nema prostora čuđenju činjenici što bi dosadašnja istraživanja, osobito SARS-a i MERS-a, kao i napredovanje tehnologije u odnosu na vrijeme izbijanja zaraza tim teškim oblicima koronavirusa, mogla doprinijeti bržem stvaranju cjepiva protiv COVID-19.

Nakon izbijanja SARS-a 2003., istraživačima je trebalo 20 mjeseci od puštanja virusnog genoma da dobiju cjepivo spremno za ispitivanja na ljudima. Do trenutka kad se 2015. godine pojavila epidemija uzrokovana virusom Zika, istraživači su vremenski okvir smanjili na šest mjeseci. Sada se nadaju da će zajedničkim naporima to vrijeme biti prepolovljeno.

“Ako možete blokirati vezanje proteina šiljaka na stanicu, tada ste učinkovito spriječili infekciju “, rekla je za New York Times Kizzmekia Corbett. Ona je jedna od istraživačica proteina “krune” virusa SARS-a i MERS-a u svrhu razvoja eksperimentalnih cjepiva. Cjepiva se nikad nisu plasirala na tržište, jer SARS je uspješno bio suzbijen javnozdravstvenim mjerama prije nego što je cjepivo bilo spremno. Preliminarna ispitivanja cjepiva za MERS na ljudima pokazala su se uspješnima prošle godine.

Kako je sve krenulo?

Kada su Sjedinjene Države izvijestile o prvom slučaju koronavirusa, na Twitteru i Facebooku počelo je kružiti nekoliko patentnih dokumenata koji na prvi pogled izgledaju kao da stručnjaci već godinama znaju o virusu. Među prvima je takve tvrdnje iznio teoretičar zavjere, YouTuber Jordan Sather.

Osobito popularan je bio spomenuti patent iz 2015. koji je podnio Pirbright Institut u Surreyu u Engleskoj, a koji govori o razvoju oslabljene verzije koronavirusa za potencijalnu uporabu u cijepljenju.

Sather je iskoristio činjenicu da su Fondacija Billa i Melinde Gates donatori Pirbrighta i razvoja cjepiva. Time je sugerirao da je trenutni virus epidemije nekako namjerno proizveden zbog zarade na cjepivima.

“I koliko je sredstava Fondacija Gates tijekom godina dala programima cjepiva? Je li planirano puštanje ove bolesti? Da li se mediji koriste da bi se potaknuo strah oko nje?”, objavio je Sather na Twitteru.

No, Pirbrightov patent nije za novi koronavirus. On se odnosi na virus ptičjeg infektivnog bronhitisa, člana šire obitelji koronavirusa koji inficira perad. To se vidi i ako se čita patent, odnosno PRILOG 4, objavljen na Logičnom. Spominju se pure i fazani, a najčešće kokoške te više puta šteta koju industrija peradi trpi zbog ovog virusa. Ljudi se spominju tek ovlaš, samo vezano za ostale koronaviruse.

Gatesovi nisu financirali istraživanje ovog konkretnog cjepiva

Osim toga, glasnogovornica Pirbrighta Teresa Maughan izjavila je za BuzzFeed News da ta zaklada u vlasništvu milijarderskog para ne financira rad instituta na spomenutom cjepivu protiv virusa zaraznog bronhitisa.

“Patentirani rad naveden u teorijama zavjere uključivao je samo virus zaraznog bronhitisa (IBV) i napravili smo četiri promjene gena odgovornog za umnožavanje genetskog materijala virusa. To je oslabilo virus tako da više nije u stanju izazvati bolest i ima potencijal da se koristi kao cjepivo, ali ono još nije razvijeno “, rekla je za BuzzFeed News. “Patentirani rad završen je 2015. godine i ne financira ga Fondacija Bill & Melinda Gates.”

I ne, Bill Gates ne namjerava cjepivom smanjiti svjetsku populaciju.

Zaklada Billa i Melinda Gates je među donatorima američkog Instituta Poynter, pri kojem je ustrojena Međunarodna mreža fact-checkera (International Fact-Checking Network, IFCN). Faktograf.hr član je IFCN-a, ali rad Faktografa nije financiran sredstvima Zaklade Billa i Melinde Gates. Informacije o izvorima financiranja portala Faktograf.hr dostupne su ovdje.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.