Faktograf.hr

Samo činjenice

Ispiranje grla slanom vodom ili jabučnim octom ne pomaže protiv koronavirusa

Foto: PixaBay

Široko rasprostranjena fotografija kojom se oglašavaju lažne tehnike za “odstranjivanje koronavirusa” s natpisom na engleskom jeziku stigla je, s prijevodom na hrvatski jezik, i među korisnike Facebooka našeg govornog područja.

Autori ove dezinformacije pozivaju korisnike Facebooka da nastave dijeliti tu netočnu informaciju.

“Treba piti puno vode i grgljati grlo s toplom posoljenom vodom ili pomiješanom s jabučnim octom kako bi se odstranio virus. Podijeli ovu informaciju kako bi pomogao drugima”, navodi se na fotografiji koju možete vidjeti niže.

Kako su ranije pisali američki portali specijalizirani za provjeru činjenica Snopes i FactCheck.org, nema nikakvih dokaza da je riječ o metodi koja i na koji način doprinosi liječenju COVID-19. Ispiranje grla ne bi trebalo imati nikakve negativne posljedice po zdravlje, ali neće ni pomoći protiv koronavirusa.

Na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije objavljen je popis mitova koji se širili internetskim prostorom – od onih da se zaraza koronavirusom može spriječiti češnjakom ili korištenjem sušila za ruke, do neistinitih tvrdnji da propolis “ubija” koronavirus. Ranije smo raskrinkavali i dezinformaciju da se koronavirus može liječiti velikim dozama vitamina C.

Faktograf je prošlog tjedna popisao i neke od najučestalijih dezinformacija o lažnim lijekovima i “spasonosnim” rješenjima u borbi protiv COVID-19. Među njima nalazi se i štetna preporuka o pijenju gutljaja vode svakih 15 minuta koju znanstvena zajednica stalno osporava, na čelu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Ta je organizacija već tjednima upozorava da je uz pandemiju koronavirusa (SARS-CoV-2) i širenje bolesti COVID-19 u tijeku i takozvana infodemija – poplava dezinformacija i lažnih vijesti povezanih s koronavirusom.

Relevantne informacije o COVID-19 možete pronaći na hrvatskom jeziku na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te na nedavno pokrenutoj stranici Koronavirus.hr, službenoj stranici Vlade RH koja pruža informacije o COVID-19.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.